+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vertikalfiske 2011, vad säger spåkulan, del 2...
Vertikalfisket 2011, fler tips...
Fotograf: Jan O +FishEco

Vertikalfiske 2011, vad säger spåkulan, del 2...

Vertikalfiske 2011, vad säger spåkulan, del 2...
Gösen dansar med betet... Klicka.
Foto: Jan O +FishEco

Vertikalfiske 2011, vad säger spåkulan, del 2...
Lär dig båt och utrustning... klicka.
Foto: Jan O +FishEco

Expert nr två i vår serie "Spåkulan", dvs om vertikalfisket under 2011 är Håkan Fransson. Håkan med kamrater har ett rykte om sig att vara både skickliga fiskare men också skickliga entreprenörer och utvecklare. Håkan var en av dem första att verkligen anamma det pelagiska fisket efter gös och hur man effektivt arbetar med ekolodet för att nå framgång vid detta fiske...


Så här säger Håkan:

- Från Polen kommer ofta intressanta saker kring sportfiske, förmodligen för att polackerna inte alls har samma fisk- och fiskeförutsättningar som vi i Sverige, de måste helt enkelt vara skickliga för att fånga fisk. En ny slags flugjigg "Kogut" håller på att bli ett stort bete i polen för gös. Det är en  förtyngd trekrok, en blyskalle med en trekrok stickande rätt ut. På detta binds en vinge med flash. Konstruktionen gör att betet alltid hamnar på botten med huvudet först, hår och flash står alltid rätt upp och rör sig hela tiden (se trailern här). Detta bete plockade en kompis till Håkan upp i Polen och det verkar riktigt lovande. Det verkar också vara en riktig fiskmagnet även på abborre.

Vad tror du om utvecklingen av det pelagiska fisket 2011

- Helt klart ökar kunskapen generellt om hur man läser sitt ekolod. Denna vetenskap kommer bli mer framträdande inom detta fiske. Folk har en större förståelse och väldigt nyfikna på hur man tolkar information. När detta börjar blomma kommer folk också att få riktigt bra resultat.

- Även medvetenheten om hur båtar rör sig och hur man utnyttjar det vid pelagiskt fiske ökar. Med det också  hur man placerar givare för bäst kontroll av ekon vid pelagiskt fiske. Här finns det massor att lära och att utnyttja. Vi har tex börjat söka efter den pelagiska fisken i mycket högre hastigheter än tidigare, även börjat utnyttja bensinmotorn för detta då det är enklare att göra ett snabbt "stopp" när man hittar intressanta ekon än vad det är med elmotorn.

- Folk har varit skeptiska mot pelagiskt fiske, trott att det är något för trollkarlar. Skippa fisk som står riktigt djupt, huggperioderna kommer och då stiger fisken och blir hetare att fiska på. Var noga med att inte släppa tacklet för nära den pelagiska gösen, släpp tacklet kanske 1,5 meter från fisken. Lite tingeltangel på tacklen, plastremsor, pärlor etc kan ibland vara förlösande. Prova dig fram.

- Ett annat tips för 2011 är pelagiskt mete, på vatten där det finns monster gösar. Återigen, stora beten, betesfisk på minst ett halvkilo. Experimentera med riktigt stora betesfiskar, viktigt att dessa inte är för livliga, abborre kan vara ett bra alternativ. Det här kommer att ställa nya krav på tex tacklingen, ett tips är en fritt hängande krok utöver traditionell mun- och ryggkrok.

Stora jiggar, Fin- S, AMS, Stora Shakern mitten av juni till mitten av juli dvs efter leken är alltid bra beten.  

Så, var tror du nästa svenska rekord kommer ifrån?

- Nästa svenska rekord, kan komma från Glan. Stor sjö med mycket gös och bra förutsättningar. Eller kanske något litet helt okänt vatten. 

//Jan O +FishEco

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Erik skrev...
bra
Kul serie ni gör, skulle gärna se något liknande på gädda.
Klockan 09:45, 11 Feb 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaÅrets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

Inga kommentarer
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Eko/ Miljö Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Kan fångstmetoderna utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken?

Inga kommentarer
Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Tävling Nu till helgen avgörs årets första deltävling av Swedish Perch Tournament 2021 på sjön Bunn! Det är inte försent att anmäla sitt lag!!!

Inga kommentarer
Andreas Edberg bänder stort igen!

Andreas Edberg bänder stort igen!

Spinn Andreas Edberg landar ännu en riktigt flott SuperSizegös! Från kayak och spinnfiskad efter konstens alla regler!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.