+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vertikalflugor, stekhett för gösen!
Stekhett för 2011, vertikalfluga för gösfiskaren...
Fotograf: Jörgen Larsson

Vertikalflugor, stekhett för gösen!

I en tidigare intervju med gösexperten och chefredaktören Jörgen Larsson på tidningen FiskeFeber, har jag berättat om Jörgens senaste innovation för det roliga och effektiva vertikalfisket, de nya vertikalflugorna.

I senaste numret av tidningen Predator avslöjar Jörgen både betets fantastiska fångstegenskaper, historien runt om kring uppkomsten och hur man tillverkar vertikalflugor. För så är det, detta bete finns ännu inte ute i handeln utan har utvecklats av Jörgen i det "tysta" sedan 2009. I Predator berättar Jörgen hur de första testerna av betet utföll, efter timmar av trugande på sura storgösar som simmade pelagiskt utan att ens peta på diverse beten, blev det omedelbar framgång när gösarna bjöds på fluga.

En gång är ingen gång så under filmning med gösexperten Klas Hagert upprepades historien. Klas hade som alla har någon gång, svårt att få kontakt med fisken. Jörgen övertalade Klas att prova jiggflugan och  pang, gösarna kunde inte motstå och dagen vändes från elände till succé...

Vertikalfluga stekhett...

Stenhårt hugg på en gul vertikalfluga i mellanvatten... Foto: Jörgen Larsson

Som någorlunda analytiskt sportfiskare frågar man sig ganska snart vad det är med dessa vertikalflugor/ jiggflugor som lyckas lura gösen på ett så effektivt sätt. Något exakt svar får vi aldrig men att spekulera och analysera är ju lite av halva nöjet med sportfiske. Flugorna byggs på ett speciellt sätt med kaninzonkermaterial som bas. Kaninhåret är ju väldigt mjukt och rätt fiskad, dvs. med väldigt små rörelser eller inga alls, rör sig det mjuka håret ändå. Vid vertikalfisket, och då speciellt pelagiskt sådant, märker man väldigt ofta att gösen skyggar när man arbetar för intensivt med den traditionella jiggen. Samtidigt kan gösen tappa intresset när man inte gör några rörelser alls, dvs. det är helt enkelt hopplöst vid vissa tillfällen. Vertikalfluga erbjuder en riktigt bra kompromiss. Även när man håller den stilla så finns det alltid lite rörelse i själva kaninhåret, som svagt pulserar i vattnet. Något som flugfiskare noterat sedan länge med just flugor med mjukt hackel eller hår. Kanske är detta hela hemligheten och som kan få även den suraste gös att ta en smakbit...

Även gäddan gillar vertikalfluga

Även gäddan biter gärna en pelagiskt fiskad vertikalfluga... Foto: Jörgen Larsson

Som skruvat vertikalbiten gösfiskare är jag full av förväntan inför årets första vertikalpass, då ska jag prova och utforska alla möjligheter med Jörgens nya vertikalflugor. För er som delar vertikalbacillen med mig och mina kamrater så rekommenderar jag er att skaffa sista numret av Predator. Här finns tydliga instruktioner för att göra sina egna vertikalflugor, det finns några små tricks som man inte får missa vid tillverkningen. Jag är övertygad om att vi får anledning att skriva mer om detta, tills des får vi drömma om öppet vatten och stora stygga gösar, vi är snart där...

//Jan O +FishEco 

 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

8 kommentarer...
Peter skrev...
Funnits sedan 20 talet
Jiggflugor har funnits sedan 20 talet då som rena hårbollar. Gör själv såna till eget fiske. Idag finns nya material och man kan få dem proffsiga, jörgen har måhända tagit vertikal Fisket till sverige men inte jiggflugan, Hursom är den ett bete som fångar gädda, gös och abborre. Mina flugor har tom fångat tarpon o barracuda då jag sålt några Ex utomlands!!
Klockan 09:56, 24 Feb 2014

Jan O skrev...
mer om detta...
Visst har flugor och jiggar med hår, gummi, hybrider mfl material funnits sedan hedenhös. Tror inte Jörgen gör anspråk på att vare sig uppfunnit jiggen eller flugan. Notera att detta är just en Innovation för att trigga pelagiska gösar att hugga, så tolkar jag det. Wikipedia "Innovation kommer från latinets innovare, vilket betyder förnyelse. En innovation är en ny idé på t.ex. en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknologi som visat sig lovande eller fungera men aldrig tänkts ut tidigare av någon annan --officiellt--. En innovation är resultatet av en innovationsprocess. En innovation kan handla om att använda ett befintligt föremål på ett nytt sätt, eller att man börjar tillverka en gammal produkt på ett nytt sätt exempelvis av ett annat material än tidigare"
Klockan 11:44, 12 Mars 2011

Jan O skrev...
intressant
Fiskejournalens video var intressant, lite dropshot variant av detta för bottenfiske. Måste också testas.
Klockan 09:44, 12 Mars 2011

EsoxToni skrev...
Flugjiggar
Har en bok tryckt 1990 där flugjigg-fiske nämns och att det fisket bedrivits åtminstone sen efter andra världskriget. Den enda skillnaden är att detta är vertikalfiske.
Klockan 09:36, 12 Mars 2011

Patrik skrev...
Utveckling från den här ?
Denna du menar Pontus ? http://www.youtube.com/fiskejournalen#p/search/1/XKRW7_UzFX4
Klockan 20:57, 11 Mars 2011

Micke skrev...
Intressant!
Det låter väl ganska intressant tycker jag. Det är kul att se hur gränserna mellan fiskesätten suddas ut. Bete som bete tycker jag, funkar det så är det bevisligen bra. Jörgen kan mycket väl ha "upfunnit" det själv. Sen har många andra gått i samma tankar tidigare. Ska testas och tidning inhandlas.
Klockan 19:19, 11 Mars 2011

Sebastian Wiman skrev...
VJ-fluga
I USA har liknande flugor använts länge, och även här i Sverige har det bundits liknande skapelser. Säkert på andra platser också. Tanken att använda och tillverka dem för det pelagiska VJ-fisket är mig veterligen något nytt, rätta mig gärna om jag har fel. Flugan är bunden på en skalle som brukar användas vid detta fiske och "zonker-sjärten" måste styvas upp för att kunna hålla en vågrät linje även när den inte är i rörelse. Absolut en kul grej att prova, även om konceptet med en hårig kropp istället för en av gummi, inte är revolutionerande. MVH Sebastian Wiman +Fisheco
Klockan 16:53, 11 Mars 2011

Pontus skrev...
Utvecklats av Jörgen?
Vill verkligen inte vara negativ, men detta fiskesätt har INTE Jörgen utvecklat, för några år sedan kom detta upp på Fiskejournalens webb-tv!
Klockan 16:23, 11 Mars 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaÅrets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

Inga kommentarer
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Eko/ Miljö Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Kan fångstmetoderna utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken?

Inga kommentarer
Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Tävling Nu till helgen avgörs årets första deltävling av Swedish Perch Tournament 2021 på sjön Bunn! Det är inte försent att anmäla sitt lag!!!

Inga kommentarer
Andreas Edberg bänder stort igen!

Andreas Edberg bänder stort igen!

Spinn Andreas Edberg landar ännu en riktigt flott SuperSizegös! Från kayak och spinnfiskad efter konstens alla regler!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.