Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser

Från och med maj finns fiskekartans information också tillgänglig via karttjänster. Det betyder att information i kartan kan användas av till exempel kommuner som vill sprida information om fiske. 

Fiskekartan.se är Länsstyrelsernas register över fiskevårdsområden och visar information om alla fiskevårdsområden i Sverige. Genom att trycka på ett område kan användaren få information om till exempel fiskarter, fiskekortsförsäljning online och om det finns båtramp.

– Det bästa med den här lösningen är att när fiskevårdsområden uppdaterar sin information i fiskekartan så kommer alla som nyttjar karttjänsterna att få den uppdaterade informationen direkt. Det gör det också extra viktigt för fiskevårdsområdena att hålla informationen i fiskekartan uppdaterad, säger Adam Johansson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Med ungefär 50 000 besökare sedan lanseringen i maj förra året når fiskekartan.se redan många besökare. Med de nya karttjänsterna kan informationen om var det är tillåtet att fiska vid köp av fiskekort nå betydligt fler. Varje år fiskar mellan 1,3 och 1,6 miljoner svenskar mellan 16-80 år enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten. Genom bra information kan ovana besökare styras rätt och få koll på var de kan köpa fiskekort och var fiske inte är tillåtet. Sidan finns förutom på svenska även på engelska och tyska.

– Arbetet med att sprida informationen passar väl in i Länsstyrelsens arbete med digitalisering och öppna och tillgängliga data, säger Henrik Lundqvist, GIS-samordnare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Dela informationen från fiskekartan

Det finns flera sätt att dela informationen från fiskekartan. De två första sätten gör att informationen uppdateras automatiskt.

  • WMS-tjänster eller REST-api
  • Bädda in fiskekartan i egen webbsida
  • Nedladdningsbara skikt

Det finns även andra föreningar och privata fiskerättsägare som upplåter fiske, men merparten av dessa visas i dagsläget inte i fiskekartan. 

 Kontakt

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera