Annons

 i Eko/Miljö

Tretömmad skärlånga, Gaidropsarus vulgaris, är namnet på den fina leopardmönstrade fisken som nu kommit in till Havets Hus.

Det var Jan-Erik Johansson och Baldvin Thorvaldsson från Lysekil, som blev kontaktad om den fina fisken som gått in i en kräfttina i Bua utanför Ringhals. Han i sin tur kontaktade Havets Hus och nu finns fisken i akvariet.

Tretömmad skärlånga är den största arten av skärlångor som återfinns i svenska vatten och blir cirka 40 cm lång. Fiskens utbredningsområde är Atlantkusten och i delar av medelhavet. Den räknas som årsvis vid svenska västkusten, men är inte någon vanlig fångst. Fisken är långsträckt och har två skäggtömmar på nosen, en på hakan och används för att ”smaka” av om den hittar något ätligt. Födan består ofta av fisk och olika kräftdjur. Ägg och larver är pelagiska.

Fisken är nu i ett akvarium på Havets Hus där även femtömmade skärlångor finns. Den nya Tretömmade skärlångan äter bra, och är extra förtjust i råa räkor som den låter sig väl smaka.

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

FishEco

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!