Annons

 i Press/Reklam

En fiskesäsong går fort, vi är redan inne i augusti och kvällarna börjar bli mörka. Den 30 september är fiskesäsongen 2020 slut. En deprimerande tanke men nu börjar en mycket spännande tid att utforska åns alla sträckor och omgivningar. 

Under våren och försommaren har arbetet med att riva Mariebergs Kraftverk i Svängsta nu slutförts. Från mitten av juni i år har lax och havsöring fri lejd förbi Svängsta. En viktig händelse för Mörrumsåns invånare, framför allt dom som bor under ytan. Detta resulterade i att det fångades blank nystigen lax på Knaggalid-sträckan bara dagar efter uppöppnandet, och under juli månad nappade en del blanka öringar på samma sträcka.

Öringsfisket är redan igång, fina öringar har fångats och framförallt under kvällar och nätter. Öringen är en mycket skygg fisk och är svår att fånga under en strålande sol men dagtid och ett riktigt ”skitväder” går det att lura dem. För ett framgångsrikt fiske efter öring såväl på dagen som på natten krävs försiktighet. Undvik vadning i ån så mycket som möjligt, plaskande fötter, linor, flugor och drag skrämmer fisken. Fiskar du på natten är pannlampa en viktig detalj men att lysa ut över ån är ett stort misstag, välj när och var du tänder din pannlampa.

Var ska jag fiska öring och hur? Det bästa tipset är att vara nyfiken och utnyttja öringens villkor. Öringen trivs där vattnet är lite lugnare och kanske inte i de allra hårdaste strömmarna men det kan absolut vara lite drag i vattnet. Leta gärna efter platser med sten(block) i vattnet, nedfallna träd eller överhäng av grenar från buskar och träd som hänger ut över ån. Platser där öringen kan känna sig trygg helt enkelt. Öringen vill gärna ställa sig på så kallade ”nackar”. En ”nacke” är en plats med lite lugnare vatten precis innan det faller av till ett snabbt vatten. Ofta står öringen på gränsen innan vattnet blir snabbt eller strax ovanför. Att kunna läsa ett vatten efter fiskens förutsättningar ger ofta resultat. Att välja en plats bara för att det är bekvämt för dig som fiskare är oftast inte framgången till en fisk.

Det klassiska sättet att fiska efter öring under kvällen och natten med flytande lina och en svart fluga högt upp i vattnet för att uppnå en siluetteffekt är förstås effektivt men fiska gärna något djupare i mellanvattnet. Att fiska med små spinnare eller skeddrag fungerar också på samma sätt. Var nyfikna, pröva er fram. Öring hittar ni på alla våra sträckor.

I september månad sjunker temperaturen i både luft och vatten. Kanske en av den mest spännande fiskemånaderna under säsongen. Kylan gör fisken lite piggare och det börjar närma sig till leken som sker i oktober och november, i och med det blir också fisken mer aggressiv ju längre in på säsongen det går. September är också den månad när vår nordligaste sträcka Härnäs fiskar som bäst, en ”pärla” som inte får glömmas bort.

Från den 1 augusti skall alla honor med fettfena återutsättas, detta gäller både lax och havsöring. Endast hanar över 50 cm är lovliga att ta upp eller honor utan fettfena. När det gäller att återutsätta fisk är hanteringen av fisken väldigt viktig. Som sportfiskare kan du minimera skador och negativa effekter genom skonsam hantering av fisken som skall släppas tillbaka. Att framgångsrikt återutsätta fisken förutsätter att fisken hanteras varsamt.

  • Minimera drillningstiden och landa fisken så fort som möjligt.
  • Använd utrustning som är dimensionerad för det fiske du tänkt bedriva.
  • Använd gärna håv (gummerat nät, utan knutar) eller håll fisken lätt i fiskens stjärtspole, oavsett metod skall alltid fisken hållas i vattnet. En fisk som skall återutsättas läggas aldrig upp med kroppen på land eller bland stenar.
  • Peang eller tång är ett utmärkt redskap för att blocka bort flugan snabbt och effektivt.
  • Luftexponering av fisken ska helst inte förekomma. Vill du ta en bild på din fisk är ett sätt att låta den ligga i vattnet på sidan.
  • Avkrokning samt utsättning skall ske så snabbt som möjligt. Håll fiske upprätt under vattnet och med huvudet uppströms tills den simmar iväg av sig själv.
  • I höga temperaturer, över 19 grader bör återutsättning undvikas.

Till oss är alla fiskeintresserade välkomna, oavsett om du är inbiten lax- och havsöringsfiskare eller bara nyfiken. Hos oss kan du hyra all den utrustning som behövs eller köp den i Fiskeshopen Mörrum som ligger i samma byggnad. Vill du lära dig kasta med flugspö, lära dig hur du läser vatten och bygga strategier för ett framgångsrikt fiske, guidningar m.m, våra guider och instruktörer besitter kunskapen och erfarenheterna för att du skall få en fin upplevelse hos oss. Att fiska är energislukande, Restaurang Kronolaxen som ligger granne med Laxens Hus / Mörrums Kronolaxfiske löser de problemen. När dagens fiske är slut och magen är mätt behövs en god natts sömn, hos oss kan du boka boende som ligger i direkt anslutning till ån

För er som inte fiskar. Boka en natt hos oss, ät en god middag på Restaurang Kronolaxen, vandra i bokskogarna på laxaleden som går längs ån. Besök vår utställning och ta del av fiskets historia från 1231 fram till nu, lär dig om åns invånare under ytan och över, se hur vi arbetar med biologisk återställning av ån och vad det innebär. Besök strömakvariet, en bit av ån inomhus.

Varför inte besöka oss i oktober, bokskogen bjuder upp till en färgsprakande upplevelse och med lite tur kan du se lekande lax eller havsöring. Ett mycket spännande skådespel att titta på.

Varmt välkomna till oss på Mörrums Kronolaxfiske i höst!

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera