Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Orkla Foods Sverige sätter nya tuffa målsättningar för att värna havsmiljön och fisken. Innan utgången av 2020 skall samtliga produkter som innehåller fisk och/eller skaldjur bära miljömärkning från MSC. Dessutom sätter företaget upp en rad andra utmanande mål.

– För oss är det självklart att vår verksamhet skall skapa värde både för Orkla Foods Sverige och för samhället. Det är därför med stor stolthet som vi presenterar våra nya havsmiljömål idag. De är ger oss en tydlig riktning och genom att vara mätbara är det enkelt för konsumenter, handel och övriga intressenter att följa vårt arbete, säger Patrik Andersson, vd på Orkla Foods Sverige.

Tidigare i år belönades Orkla Foods Sverige för sitt arbete med havsmiljöfrågor, då storköksgrossisten Martin & Servera gav företaget hederspris för sitt långsiktiga hållbarhetsarbete. Orkla Foods Sveriges nya mål är åtta till antalet och det kanske tuffaste av dem är ett totalt MSC-/ASC-märkt sjömatssortiment innan utgången av 2020.

MSC-märket är en internationellt erkänd certifiering för hållbara vilda fiskbestånd, som ges av den oberoende organisationen Marine Stewardship Council. Organisationens motsvarande märkning för odlad fisk kallas ASC.

– Vi väljer att ha MSC- och ASC-certifieringar som utgångspunkt eftersom de är kända och väl etablerade på marknaden och har hög trovärdighet. Vi vet att vi kommer att ställas inför utmaningar på vägen, men vi är övertygade om att det är i den här riktningen vi vill gå, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Minna Epps, Verksamhetschef för MSC Skandinavien och Östersjöregionen, välkomnar Orkla Foods Sveriges nya målsättningar för MSC-märkning:

– Orkla Foods Sverige beslut om att MSC-märka hela fisksortimentet gör det ännu lättare för konsumenten att välja rätt. Företag som gör rätt och ställer krav och sätter tydliga mål gör även en tydlig skillnad under ytan.

Orkla Foods Sveriges samtliga mål för havsmiljöområdet lyder:

  1. Orkla Foods Sverige utför årligen beståndsvärderingar av alla företagets fiskar och skaldjur.
  2. Senast 2020 ska samtliga Orkla Foods Sveriges produkter som innehåller fisk och skaldjur vara MSC- och/eller ASC-märkta. 
  3. Senast 2016 ska Orkla Foods Sverige kunna erbjuda minst ett KRAV-märkt alternativ inom sill och Kalles kaviar.
  4. Senast 2016 har Orkla Foods Sverige ett 100% MSC-märkt sortiment av Kalles kaviar.
  5. Senast 2015 har Orkla Foods Sverige ett 100% MSC-märkt sortiment av stenbitsrom.
  6. Orkla Foods Sverige har även fortsatt ett 100% MSC-märkt sillsortiment under varumärket Abba.
  7. Senast 2015 har Orkla Foods Sverige ett 100% MSC-märkt sortiment av Abba fiskbullar.
  8. Orkla Foods Sverige driver projekt för hållbar förvaltning av tonfisk (Thunnus Tonggol) i Thailändska vatten.

Läs mer om målen på Orkla Foods Sveriges hemsida

Orkla Foods Sverige tillagar mat och dryck i Sverige med kärlek och omtanke om människor, hav och land. Våra varumärken är Abba, Abba Middagsklart, Kalles, Felix, BOB, Frödinge, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Mrs Cheng’s, Kung Gustaf, Fun Light, Grebbestads, JOKK, Den Gamle Fabrik, Ejderns, Svennes, Hållö, Lucullus, Krögarklass, Limfjord, Liva Energi och Paulúns.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera