Annons

 i Eko/Miljö

Klimatförändringarna kommer att göra att Östersjön blir alltmer som en sjö – med sötare, brunare och varmare vatten.

Östersjöns medeltemperaturen har redan stigit med cirka en grad sedan 1980-talet och med klimatförändringarna kommer den fortsätta att öka, enligt Helena Andersson som är enhetschef på SMHI:s forskningsavdelning för oceanografi. 

– Ett varmare vatten kan hålla mindre syre än ett kallare vatten, så det blir en direkt effekt där, sedan påverkas också många andra biokemiska processer, så resultatet kan bli mindre syre i vattnet, säger Helena Andersson 

Vad leder det till?

– Syrebrist är ju inte bra för många arter, vi har stora områden i dag vid bottnarna där det är så låg syrehalt att knappt några djur och växter kan leva där och de områdena skulle kunna bli mer utbredda i framtiden…

Läs mer här -> SR

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

FishEco

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!