Den 12 december beslutade Miljöprövningsdelegationen (Mpd) att ge avslag för en utökad och fortsatt regnbågsodling i Siljan. Bolaget Slottslax har bedrivit fiskodling i Siljan sedan 2007 och har ett tidsbegränsat tillstånd till 2021. Produktionen idag består av 1100 ton regnbåge för konsumtion och enligt ansökan vill man dubblera produktionen till 2333 ton.
Mpd säger nej till fiskodlingen av flera skäl. Mark- och miljööverdomstolen har i tidigare domslut ifrågasatt fiskodling i öppna kassar som bästa tillgängliga teknik, och det gör även Mpd i Siljanfallet. Mpd anser att en landbaserad, så kallad RAS-odling inte nödvändigtvis behöver lokaliseras till den plats där verksamheten är lokaliserad idag.
Fördelen med landbaserad RAS-odling är att verksamheten sker i slutna system där vattnet recirkuleras och de gödande utsläppen minimeras. Dessutom eliminerar man risken för spridning av parasiter och sjukdomar från rymlingar, vilket kan slå ut vilda fiskbestånd. Återkommande sker att odlad fisk rymmer från kassodlingar med risk för smittspridning och konkurrens om föda med vild fisk. Senast i januari 2015 rymde cirka 70 000 regnbågar i Siljan efter att en kassodling hade gått sönder. År 2007 hände samma sak i Siljan, denna gång kom 230 ton regnbåge ut ur odlingen.