Annons

 i Eko/Miljö

Tillståndet för makrill i Skagerrak och Kattegatt har försämrats. Därför tvingas KRAV återkalla möjligheten att KRAV-märka makrill från området. KRAV-märkt fisk får inte komma från överfiskade bestånd.

KRAV-märkt vild fisk kommer från hållbara bestånd, som är inom biologiskt säkra gränser. Ett bestånd får helt enkelt inte vara i närheten av överfiske och kollaps.

I juni 2010 beslöt KRAV att fiskare skulle ges möjlighet att på vissa villkor få KRAV-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt. Ett av villkoren var att fiskeridödligheten i beståndet skulle minska, men det har inte hänt. I höstas rapporterade istället Internationella Havsforskningsrådet, ICES, att fiskeridödligheten i beståndet har ökat till betydligt högre nivåer än vad KRAVs villkor medger.

Det innebär att KRAV inte längre bedömer att det berörda makrillbeståndet ligger inom biologiskt säkra gränser, och därför dras tillståndet att KRAV-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt in. Beslutet berör ett mindre antal fiskare.

– Det är verkligen ledsamt att makrillbeståndet på västkusten har vänt och så snabbt blivit sämre. Dessutom är det extra tragiskt att de KRAV-certifierade fiskare, som verkligen fiskar med hållbara metoder tvingas sluta medan de som överfiskar kan fortsätta som vanligt, säger Johan Cejie som ansvarar för fiskebedömningar på KRAV.

KRAVs beslut om att återkalla godkännandet för makrillsfiske i Skagerrak och Kattegatt innebär att makrill från detta bestånd inte får marknadsföras som KRAV-märkt eller på annat sätt hänvisa till KRAVs namn och märke.

KRAV följer fortsatt beståndets utveckling, och när det är åter inom biologiskt säkra gränser, så finns möjlighet att det godkänns igen.

Läs mer:

KRAVs fiskeregler
Godkända fiskebestånd

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!