Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Yxern, Kalmar läns största insjö, har en väldigt vacker natur och en stor artrikedom. Allt detta ä påväg att försvinna då Yxerns Regleringsföretag med Tekniska Verken i spetsen reglerar sjön utflödet till Botorpsströmmen till den grad att det kan skilja upp emot och över 2 meter på högsta och lägsta nivå.

Det här är inte biologiskt hållbart, det kan leda till undergången för den stor artrikedomen och vackra naturen som finns i och runt Yxern, det kan leda till undergången för fiskar, insekter och fåglar. Det krävs ansvarstaganden från såväl kraftbolag, kommuner, privatpersoner och Länsstyrelsen (som på senare tid visat intresse, tummen upp!). Problemet kan lösas på många sätt, utskovsdamm och fiskvägar på kraftverken, eller helt enkelt utrivning då den installerade kraften av alla kraftverk är 6,1 MW, det motsvarar två vindkraftverk.

Namninsamlingen kommer sedan att lämnas över till landshövdingen i Kalmar län, VD samt ordförande i Tekniska verken och kommunstyrelseordförandena i de två berörda kommunerna.

Namninsamlingen börjar den femte novmeber och håller på i sex veckor frammåt.

Länk till namninsamlingen -> Värna om Yxern

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera