Annons

 i Eko/Miljö

Sex år efter två stora oljeläckor i Bodo i Nigerdeltat tvingas nu oljejätten Shell kompensera de individer och samhällen som drabbats av förödelsen som oljeläckorna orsakat. Enligt överenskommelsen, som gjordes efter förlikning, ska 35 miljoner pund gå till 15 600 individer och 20 miljoner till samhället. 

– Även om uppgörelsen är en efterlängtad seger för de tusentals som fick sin försörjning förstörd i Bodo, borde det inte ha tagit sex år att komma fram till något som liknar en rimlig ersättning, säger Audrey Gaughran på Amnesty International. 

– Shell kände väl till riskerna för en oljeläcka i Bodo men gjorde ingenting för att förhindra det När det väl hänt lämnade Shell ut falska uppgifter om hur mycket olja som läckt ut. Om inte Shell, genom rättsprocessen i Storbritannien, hade tvingats avslöja informationen hade människorna i Bodo blivit helt lurade på ersättning. 

De boende i Bodo har betalat ett högt pris under de sex år som det tagit att nå en uppgörelse. Många har förlorat sin utkomst av fiske och jordbruk på grund av oljeläckorna. De har tvingats leva med föroreningarna och utan kompensation har de drivits allt djupare in i fattigdom.

– Kompensationen är ett steg närmare rättvisan för människorna i Bodo, men verklig rättvisa blir det först när Shell sanerar de svårt förorenade vattendragen och träskmarkerna så att de åter kan försörja sig på fisket och att odla sin mark, säger Styvn Obodoekwe, på the Centre for Environment, Human Rights and Development.

– Jag är väldigt glad att Shell äntligen har tagit ansvar för sina handlingar. Jag vill tacka de jurister som lyckades få Shell att gå med på detta, säger Christian Kpandei, en fiskare som fick hela sin fiskodling förstörd av oljeläckan. 

Shell har hela tiden medgivit att de två oljeläckorna som inträffade 2008 berodde på brister i företagets pipelines, men officiellt, gång på gång, hävdat att läckan bara var på 4 000 fat, trots att läckorna pågick i flera veckor. 

År 2012 gjorde Amnesty en oberoende uppskattning av den första oljeläckan, med hjälp av de videofilmer som fanns tillgängliga. Vad som då framkom var att enbart den första läckan rörde sig om minst 100 000 fat olja. Under rättsprocessen har Shell tvingats medge att företaget var medvetet om att de allra flesta oljeledningarna var gamla och att delar av dem var i så dåligt skick att de utgjorde en allvarlig risk och fara. Enligt ett dokument från 2002 sas det rätt ut att samtliga oljeledningar borde bytas ut på grund av omfattande rostangrepp.

I framtiden riskerar tusentals människor att utsättas för nya oljeläckage på grund av Shells underlåtenhet att reparera gamla oljeledningar.

Bakgrund
De två oljeläckorna i Bodo Inträffade år 2008, den första i augusti och den andra i december. År 2011 inleddes en rättsprocess i Storbritannien då juristfirman Leigh Day på uppdrag av befolkningen i Bodo, stämde Shell.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

FishEco

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!