Östersjön är idag ett hav i dåligt skick. Orsakerna är bland annat övergödning, överfiske och påverkan av miljögifter. Östersjön är en region som skulle kunna skapa många fler jobb och ekonomiska vinster än den gör idag om den sköttes på rätt sätt.
Så varför tar vi inte hand om vårt närmaste hav, det som vi själva är beroende av och vill fiska och bada i på somrarna?
Världsnaturfonden WWF bjuder tillsammans med Strömma in till ett frukostmöte om varför det inte går att bada i Östersjön, vad det kostar samhället, och vad vi kan göra åt det. WWF presenterar också en ny undersökning om vilka kryssningsrederier som tar sitt ansvar och inte släpper ut avloppsvatten till sjöss och vilka som fortsätter att förorena Östersjön.
Program
08:30- 09:00 Frukost
09:00 Jan Larsén, VD Strömma och Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF hälsar välkomna
09:10 Åsa Ranung, chef vattenmiljö, Svensk natur och Östersjön på WWF, berättar om det allvarliga läget i Östersjön,om initiativet Skit inte i Östersjön! och WWFs undersökning av hur färjerederier & kryssningsfartyg hanterar sina avlopp.
09:30 Paneldiskussion om avloppsproblemet med Claus Bödker Cruise Baltic, Anders Alm Miljödepartementet, Jan Larsén Strömma och Åsa Ranung från WWF.
09:50 Peter Henricson, VD Strömma Sverige berättar om hur deras verksamhet påverkas av att Östersjön inte mår bra
10:00 Tom Arnbom, expert Arktis och rovdjur på WWF berättar om samarbetet mellan Strömma och WWF och om projektet Rikare Skärgårdshav
10:15 -10:30 Frågor från publiken
Moderator: Mats Abrahamsson WWF
Tid: 13 maj, 09:00-10:30
Plats: S/S Stockholm, Strandvägen kajplats 16
Arrangörer: Världsnaturfonden WWF & Strömma
För anmälan och mer information, kontakta:
Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se
Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: – bevara världens biologiska mångfald – verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt – minska föroreningar och ohållbar konsumtion. För mer information: www.wwf.se