Den 1 januari 2013 införs ett förbud mot att slänga ut oönskad fisk från fartyg i Skagerrak. I förhandlingarna har EU och Norge bland annat enats om gemensamma regler för redskap och i vilken ordning olika fiskarter ska omfattas av förbudet. Fortfarande kvarstår dock frågan om hur kontroll av förbudet skall genomföras. Det rapporterar Havs- och vattenmyndigheten i ett nyligen inlämnat regeringsuppdrag.
Havs- och vattenmyndigheten har på regeringens uppdrag arbetat med att förbereda starten av ett nytt fiskeavtal mellan EU och Norge i Skagerrak. Avtalet ska vara klart före årsskiftet. En central del är att det inte längre skall vara tillåtet att kasta oönskad fisk överbord, så kallade utkast. Det finns idag inga tillförlitliga uppgifter om hur mycket oönskad fisk som kastas i havet, men utredarna beräknar att det rör sig om mellan 30 och 50% beroende på fiskart. Anledningen till att fiskefartyg kastar fisk över bord är att dagens fångstmetoder inte klarar att sortera fiskart och storlek. EU:s regelverk innebär att yrkesfiskare inte får ta iland fisk som inte ryms i kvoten eller inte är tillräckligt stor.
Hittills har EU och Norge enats om en rad frågor i förhandlingarna. Bland annat i vilken ordning olika fiskarter ska omfattas av förbudet.
-Vi har gjort urvalet på biologisk grund. Förbudet går i tre steg, där de arter där problemen är störst kommer att omfattas i första steget. Detta gäller bl a torsk och kolja, säger Bengt Kåmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Även förhandlingarna om ändrade regler för fiskeredskap har varit framgångsrika. Parterna har enats om specifika krav på redskap som förbättrar sortering av både storlek och fiskart.
-Det finns nu förutsättningar för ett betydligt mer selektivt fiske. Får man fram bättre sorterande redskap, så fångas rätt arter med rätt storlek. Då minskar de oönskade bifångsterna som man i det nya systemet måste ta iland, säger Bengt Kåmark.
Den fråga som fortfarande återstår att lösa är om och hur man ska harmonisera kontrollen.
-Norge förordar fler kontroller till sjöss. På så sätt kan man kontrollerara inte bara fångsten utan även t ex redskap. Nackdelen är att man kan inte kan kontrollera så många fartyg åt gången. EU:s linje är att införa kameror på fartygen, för att på så sätt kunna kontrollera flertalet fartyg och uppskatta mängden fisk som fångas.
För mer information, kontakta Havs- och vattenmyndigheten:
Bengt Kåmark, utredare, tfn 070-638 63 11