Sportfiskarna föreslår att det införs en fångstbegränsning på maximalt en lax med fettfena per person och dygn vid fiske med handredskap i havet. Denna regel är sedan länge etablerad och accepterad för fiske i vildlaxälvarna. Sportfiskarnas förslag är ett svar på en remiss från Havs- och Vattenmyndigheten om ett förbud för fångst av vild lax vid trollingfiske i Östersjön.
– HaV:s förslag att fasa ut det svenska trollingfisket efter vild östersjölax är ogenomtänkt och bygger på osäkra antaganden. Sportfiskarna säger nej till förslaget och vill att HaV istället skyndsamt genomför en seriös utvärdering av det svenska trollingfisket. Under tiden inför man en fångstbegränsning på en lax med fettfena per fiskare och dag. Det är i princip samma regel som gäller i vildlaxälvarna, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.
Havs- och Vattenmyndigheten föreslog nyligen i en remiss att fångst av vild lax förbjuds vid fiske med handredskap i Östersjön. Motivet som anges är att den uppskattade fångsten, främst vid trollingfiske, är så hög att fisket inte anses hållbart samt att det försvårar restaureringen av vildlaxbestånden. Som stöd för antagandet åberopas en undersökning från SLU som sägs visa att den behållna fångsten i det svenska trollingfisket kan ha uppgått till så mycket som 7500 laxar år 2011.
– Man kan aldrig jämställa sportfiske med fiske med mängdfångande redskap. Sportfisket vill ta sitt ansvar och kan anpassas efter beståndssituationen och kan bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.
HaV:s förslag grundas på osäker rapport
Sportfiskarna är idag mycket kritiska till hur förslaget om fångstförbud av vild lax arbetats fram. HaV har inte redovisat rapporten från SLU vilket omöjliggör en saklig värdering av påståendena. Vidare är konsekvensbedömningen ofullständig och berör inte alls effekterna som kan förväntas uppstå för det svenska trollingfisket eller för den fisketuristiska verksamhet som är uppbyggd kring detta fiske.
Enligt de uppgifter som Sportfiskarna nu erhållit beträffande det svenska trollingfisket efter östersjölax bedöms den behållna fångsten, högt räknat, kunna uppgå till cirka 3000-4000 laxar per år.
Som jämförelse kan nämnas att det Internationella Havsforskningsrådets (ICES) arbetsgrupp för östersjölax i sin senaste rapport anger att den behållna fångsten i det danska trollingfisket uppgick till cirka 1500 laxar år 2011. Mot bakgrund av detta anser Sportfiskarna att den siffra som uppges av HaV, 7500 laxar, ter sig orimligt hög.
Okänd andel odlad lax
Det råder dessutom stor osäkerhet om andelen odlad respektive vild fisk i fångsten. Det har påståtts att den vilda laxen utgör majoriteten av all lax som fångas i trollingfisket i Östersjön och att detta utgör grundproblemet. Sportfiskarna ifrågasätter dock detta antagande. Enligt SLU:s bedömningar så utgör andelen lax med klippt fettfena cirka 20 procent av fångsten i det svenska yrkesfisket och cirka 40 procent i trollingfiskets fångster.
– Enligt de uppgifter Sportfiskarna erhållit från olika källor inom trollingfisket så uppgår andelen klippt fisk till cirka 30 procent. Lägger man till andelen odlad fisk som inte fenklipps i de finska utsättningarna, innebär det att den odlade laxen torde utgöra cirka två tredjedelar av den totala fångsten. Detta motsvarar i stort sett de proportioner som råder mellan andelen vild och odlad smolt som för närvarande vandrar ut i Östersjön, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
– Mängden vilda laxar som fångas i det svenska trollingfisket skulle, högt räknat, kunna uppgå till totalt cirka 1500 laxar. Detta kan rimligen inte anses utgöra ett hot mot de svenska vildlaxpopulationerna, säger Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.
Trollingfisket är anpassningsbart
Sportfiskarna är mycket kritiska till det sätt på vilket HaV valt att värdera trollingfisket. Man likställer på mycket tveksamma grunder trollingfisket med drivlinefiske och garnfiske efter lax i havet. Trollingfiske är sportfiske med handredskap som medger anpassning till rådande beståndssituation genom exempelvis reglering av antal fångad fisk, storleken på fisken samt urskiljning av fångst av vild och odlad fisk.
Sportfiskarna anser självklart att trollingfiske och eventuellt annat fiske med handredskap efter lax i havet ska regleras så att det inte kan uppstå någon negativ påverkan på återuppbyggnaden av Östersjöns vildlaxpopulationer. Men HaV:s förslag om förbud för fångst av vildlax vid trollingfiske är förhastat och dåligt underbyggt. Sportfiskarna är villiga att medverka och bidra med fakta till en seriös värdering av handredskaps- och trollingfiske efter östersjölax som sedan kan ligga till grund för en långsiktigt hållbar förvaltning.
Vidare anser Sportfiskarna att följande bör genomföras:
– Kraftfulla satsningar på restaureringsinsatser i vildlaxälvarna, till exempel omlöp.
– Förbättra kvalitet och överlevnad på utsatt smolt.
– Verka för ett internationellt stopp för allt drivline- och garnfiske efter lax i Östersjön.