Skellefteå Kraft meddelar nu via sin webb att tillståndet för Hednäs kraftverk kommer att återkallas och att anläggningen sannolikt kommer att rivas ut.
Hednäs är ett av de vattenkraftverk som har mest negativ påverkan på ett vildlaxbestånd. Det är väl dokumenterat att vildlaxen i Åbyälven har stora svårigheter att passera anläggningen och att kraftverket därigenom är en bromskloss för beståndets möjligheter att öka. I samband med den kommande miljöprövningen av vattenkraften kommer nu Skellefteå Kraft att ansöka om ett återkallande av tillståndet för anläggningen.
Så här skriver Skellefteå Kraft på sin webb:
” Ingen grund för fortsatt drift
Inför den kommande prövningen av Åbyälven har vi beslutat för att ansöka om ett återkallande av tillståndet för Hednäs kraftverk. Detta innebär sannolikt i förlängningen att kraftverket kommer rivas ut. Vi gör bedömningen, utifrån miljöeffekter, produktionsförmåga och renoveringsbehov, att det inte finns en grund för fortsatt drift av Hednäs kraftverk. De åtgärder som krävs för att möta de moderna miljövillkoren inte är rimliga givet den elsystemsnytta kraftverket har.”
FÅ ALLA FISKENYHETER I DIREKT VIA FISHBRAINAPPEN
– Sportfiskarna som under många år varit starkt kritiska till den fortsatt driften av Hednäs kraftverk kan inte annat än att berömma det framsynta beslutet om avveckling. Det är en seger för vildlaxen, vattenmiljön och för sunt förnuft. Då Skellefteå Kraft tidigare även beslutat att avveckla de tre nedersta kraftverken i Rickleån finns det nu all anledning att berömma bolagets agerande. Vi ser nu med glädje fram emot en positiv utveckling för laxen i Åbyälven, kommenterar Sten Frohm Sportfiskarnas generalsekreterare.
Efter en avveckling av anläggningen i Hednäs kommer minst 100 kilometer laxbiotop att bli tillgängliga för laxen, som idag har mycket svårt att passera kraftverket såväl uppströms som nedströms.
Läs mer på Skellefte Krafts webb: www.skekraft.se
Läs tidigare nyhet här: Skellefteå Kraft avvecklar tre kraftverk i Rickleån.
Läs fler nyheter om Åbyälven från FishEco