Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Svaga sill och strömmingsbestånd blir laxfoder i Norge – nu måste det stoppas! Sedan en tid har norsk laxodling målat en bild av att inte vara beroende av det starkt kritiserade trålfisket efter sillen, skarpsillen och strömmingen från Östersjön och det är sant men inte hela sanningen, det är mer komplicerat än så!

Nyligen kom en intressant artikel från Stockholms Universitets Östersjöcentrum där man noga gått igenom förhållandet mellan det svenska trålfisket i Östersjön och kopplingen till norsk laxodling.

Som bekant går det att se saker från olika håll och på olika sätt. Norsk laxodling är inte beroende av sillen och strömmingen (förädlat till fiskmjöl/olja) för att föda sina laxar, endast 0,8 procent av fodret till norska laxar beräknas komma från svenskt fiske efter tex sill. En låg siffra kan tyckas och sett enbart efter det kanske försumbart. Det är den bilden laxodlingen nu förmedlar bland annat i en rapport man beställt från forskningsinstitutet RISE!

Men, vad som inte kommuniceras är att även om andelen svensk fångad sill, skarpsill och eller strömming är förhållandevis låg i de enorma mängder foder som produceras för laxodlingar, årligen ca 2 miljoner ton foder för att producera 1,5 miljoner ton lax (Källa: SUÖ) , så går i stort sett all svensk trålad fisk till detta. Det är så enkelt att merparten av den svenska fångade fisken går till dansk produktion av fiskmjöl och olja där sedan merparten säljs som innehåll i laxfoder!

Så, norska laxodlingsindustrin kanske inte BARA använder trålad svensk fisk men dom använder i stort sett ALL trålad svensk fisk. Tänk på det nästa gång ni köper norsk odlad lax samtidigt som monstertrålare fiskar på våra hårt nedfiskade sill och strömmingsbestånd med EU:s och våra politikers goda minne och tillstånd!!!

//Jan O FishEco

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

<

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera