På måndag kan alla ladda ner kokboken ”Blå fisk – hållbara recept för dig som älskar hav”. Boken innehåller recept framtagna av Juniorkocklandslaget – alla baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur.
”Blå fisk – hållbara recept för dig som älskar hav” är kokboken som vill fiskarna väl. Boken innehåller recept framtagna av Juniorkocklandslaget – alla baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur.
MSC, Marine Stewardship Council, har tagit fram boken för att fira 10 år på den svenska marknaden. Kokboken kan laddas ner digitalt från den 27 januari.
– Boken är en gåva till alla som genom sina val bidragit till efterfrågan på MSC-märkt fisk, och som gjort att MSC fått så stor framgång i Sverige. Havsmiljön är den stora vinnaren, när bifångster minskar och bestånden ökar. Vi har hopp om en fortsatt positiv trend både i köken och för livet under ytan, säger Minna Epps, chef för MSC i östersjöområdet.
En ny generation miljömedvetna kockar
Kokboken riktar sig både till redan frälsta och dem som vill testa att laga fisk och skaldjur för första gången. Recepten är framtagna av kockar ur Juniorkocklandslaget, allihop baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur. Juniorkocklandslaget tillhör en ny generation miljömedvetna kockar som uppmuntrar matälskare att välja rätt i köket:
– Jag tycker det är jättebra och viktigt att vi börjat lära oss mer om hållbart fiske, hållbar konsumtion och just MSC-märkt fisk. Vi måste se till så att även framtida generationer har fisk att äta, säger Pi Le, lagkapten i Svenska Juniorkocklandslaget.
Stordåd i köket ger fisk i framtiden
Förutom kreativa och varierande fiskrecept innehåller boken inspirerande bilder och berättelser kring varje fisk och skaldjur. Men även kockarna presenteras liksom MSC och hållbart fiske. Med boken vill MSC och Juniorkocklandslaget bidra till att fler konsumenter gör medvetna val när de köper fisk. På så sätt kan alla tillsammans hjälpa haven på traven så att även kommande generationer ska kunna njuta av vildfångad fisk.
Recepten går att ladda ner gratis från den 27 januari på www.msc.org/kokbok
Snabbfakta om kokboken Blå fisk:
- Utgiven av MSC, Marine Stewardship Council, som äger alla rättigheter.
- Upplaga: ca 15000 ex
- Försäljningsställen: Designtorget (till att börja med bara Sergels torg) Försäljningsställen uppdateras på www.msc.org/kokbok och Facebook.com/blafisk
- Ladda ner kokboken gratis: www.msc.se/kokbok
Information om MSC
Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell ideell organisation som arbetar för att motverka problem med överfiske. MSC driver det enda certifieringssystemet och miljömärkningsprogrammet för vildfångad fisk och skaldjur. Det är även den enda miljömärkningen för fisk och skaldjur som är förenlig med ISEAL:s kod för bästa praxis och FAO:s uppförandekod för ett ansvarsfullt fiske. FAO:s riktlinjer för miljömärkning av fisk och fiskprodukter från havsfiske kräver att ett trovärdigt certifieringsprogram innehåller:
Objektiva, tredjepartsutlåtanden om fisket baserade på vetenskaplig bevisning;Transparenta processer med inbyggda system för intressentkonsultation och objektiva arbetsmetoder; Standarder baserade på hållbarhet för nyckelarter, ekosystem och förvaltningsrutiner.
MSC har kontor i London, Seattle, Tokyo, Singapore, Sydney, Haag, Glasgow, Berlin, Kapstaden, Paris, Madrid, Köpenhamn och Stockholm.
Totalt sett är mer än300 fisken involverade i MSC-programmet. Över 200 av dessa är certifierade och 105 befinner sig någonstans i granskningsprocessen. Ytterligare 40-50 fisken ingår i konfidentiella förundersökningar. Tillsammans uppgår redan certifierade fångster, eller sådana under bedömning, till omkring 10 miljoner ton fisk och skaldjur. Detta motsvarar mer än 11 procent av det globala fångstbehovet för mänsklig konsumtion. På internationell nivå är mer än 20 000 fisk- och skaldjursprodukter, som kan härledas från ett hållbart fiske, märkta med MSC:s miljömärkning.
För mer information om MSC, vänligen besök www.msc.org/se
För mer information kontakta:
Linda Sörnäs, kommunikationschef, telefon 0738-022503 eller e-post linda.sornas@msc.org