Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Att förädla fångsten till en välsmakande middag sätter guldkant på sportfisket. Men hur länge håller fisken i kyl och frys och hur rensar du för att maximera råvaran? Här är guiden som hjälper dig att ta vara på din fångst – från avkrokning till tallrik. Häng med!

Artikeln är en annons från Dometic!

Färsk fisk är en delikatess som kräver lite precision vid hanteringen. Och för att fisken ska smaka lika bra på tallriken som på spöet behöver du fundera över en del angelägenheter – läs guiden och bli hejare på att ta vara på din fångst.

Säkra smak och hållbarhet

Att hålla fisken väl kyld från fångsttillfället till frysen hemma är avgörande för råvarans kvalitet och hållbarhet. Vill du vara helt på den säkra sidan använder du en kylbox av god kvalité . Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn. Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt. Nackdelen med just salt är att vätska dras ur fisken, vilket gör den lite torrare. En tumregel är: ju färskare fisken är desto godare är den. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har hårdare kött som mjuknar om fiskarna får vila ett par dagar. Detsamma gäller lax. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen sitter som gjutna. Harr och makrill ska alltid tillagas färska.

Rensa hemma eller i fält?

Om du är hemma inom skälig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas tills du är hemma. Nackdelen med att rensa på plats är att du exponerar fisken för bakterier. Däremot är det en god idé att bloda av fisken direkt efter avlivning. Laxartade fiskar blodar du enkelt av genom att skära av ett par gälbågar. Torskfiskar blodas bäst av när du skär av pulsådern: skär ett tvärsnitt på undersidan huvudet, bakom gälarna. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som ofta är full med halvsmält föda som kan kontaminera både sig själv och omgivningen, med frätande avföring. Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en art som väldigt snabbt blir dålig.

Robusta frys- och kylboxar för fiskeäventyret

Med Dometics elektriska kyl- och frysboxar i CFX3-serien behöver du inte oroa dig för att något ska gå fel. De kraftfulla kyl- och frysboxarna är precis som den passiva kylboxen Dometic Patrol anpassade efter äventyr i besvärliga miljöer. Stötar, väta, damm och smuts är inget som stoppar CFX3-boxarna att utföra uppdraget: kylhålla mat, dryck och fångst ända ner till – 22 grader Celsius. Tack vare boxarnas energisnåla kylteknik så förbrukas aldrig mer ström än en vanlig 60 W glödlampa.

Boxarna i CFX3-serien har förutom en robust ExoFrame-konstruktion med skyddsramar och bärhandtag i aluminium, ett digitalt gränssnitt som du enkelt styr från mobiltelefonen. Genom appen kontrollerar du regleringen av temperaturen samtidigt som du får information om förbrukningseffekten. Boxen ansluts lika enkelt till bilen eller båtens tolvvoltsuttag som till Dometics litiumbatteri PLB40.

Med en Dometic Patrol i packningen säkrar du förvaringen av din fångst och kan fokusera på det viktigaste: fisket.

Step-by-Step: så här rensar du din fångst

Att rensa fisk är inte särskilt svårt och med lite övning så går det relativt skyndsamt. Det viktigaste är att du har en skarp kniv, då får du ut snyggare filéer och undviker skador. Metoden här nedan kan tillämpas på i princip alla fiskarter förutom plattfiskarna. Ett tips är vid rensning av abborre och gös: klipp bort de vassa fenorna innan rensningen. Fenstrålarna är lätt giftiga vilket kan leda till att känsliga personer svullnar upp om de sticker sig.

  1. Lägg fisken på rygg. Skär upp buken från analöppningen till huvudet. Ligger fisken på rygg faller inälvorna ner mot ryggen och risken att skära i dem minskar.
  2. Lägg ett snitt bakom bröstfenan, så högt upp mot huvudet som möjligt, på var sida av fisken.
  3. Knäck ryggraden genom att bryta huvudet nedåt och låt inälvorna följa med.
  4. Filea fisken genom att låta kniven följa tätt längs rygg benet, ned mot stjärten. Du skär nu genom bröstbenen. Är det en stor fisk krävs lite kraft. Vänd fisken och skär loss köttet från den andra sidan på samma sätt.
  5. Skär bort bukfenan och nedre delen av slaget.
  6. Skär bort bröstbenen som ligger längs med köttet. Skär även bort alla bukhinnor och skölj.
  7. Flå bort skinnet genom att arbeta med kniven från stjärtänden och framåt. Håll ett stadigt tag i skinnet.
  8. Känn efter var sidobenen sitter i filén. Lägg ett snitt på var sida av denna benrad och ta bort den biten. Gäddans Y-formade sidoben gör att du tvingas skära bort en stor del av filén.

Frysning av fisk

Fet fisk ska inte ligga i frysen längre än tre månader. Mager fisk klarar sig lite mer än ett halvår om du har hanterat den rätt. För makrill gäller en månad. Lax verkar dock klara längre frystid, ungefär fyra till fem månader. Det är viktigt att fryst fisk förvaras i minst minus 18°C, gärna kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst 22 minusgrader. Ha i åtanke att fiskens kärntemperatur aldrig blir lika kall som frysen.

Linda in fisken i folie och lägg den sedan i en fryspåse, då minimeras lufttillförseln. Sug ur överflödig luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem hela i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och frys in. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal. Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Temperaturen är avgörande

Följande kärntemperaturer gäller vid all tillagning: Vita fiskar – max 60°C. Undantag marulk, där max 50°C gäller. Laxfiskar – max 55–58°C. Tonfisk – max 31°C, annars börjar den anta en metallisk smak!

Tillaga fisken rätt

Kokt fisk är mycket gott och vanligast är att du kokar fisken i lättsaltat vatten, ungefär samma salthalt som havsvatten. Många gånger räcker det att lägga fisken i det kokande vattnet, stänga av plattan och lägga på locket. Vill du använda ugnen, fungerar en ugnssäker form med lite vatten i, täckt med folie, på samma sätt. När du steker fisk är det viktigt att råvaran är torr. En bra stekpanna är också viktig, annars fastnar fisken. Pannan ska bli riktigt varm. På kort tid ska fisken få färg och bli färdig. Om du lägger för många bitar i pannan på en gång, tappar pannan värme vilket leder till att råvaran släpper ifrån sig vätska och fastnar. Om fisken fått perfekt färg, men inte är klar inuti, lägger du den i en form och sätter in den i ugnen några minuter.

Den kraftfulla elektriska kylboxen Dometic CFX3 är anpassad efter äventyr i besvärliga miljöer. Kombinerat med Dometic PLB40-batteri försörjer du en Dometic CFX3 45-kylbox  med upp till 53 timmars ström. Kylhållningen av fångsten är säkrad.

Kylboxar från Dometic kylhåller dryck och proviant och säkrar fångstens hållbarhet! 

OVANSTÅENDE ÄR ANNONS FRÅN DOMETIC

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera