Annons

 i Eko/Miljö

Med ett specialbyggt akvarium i baksätet och en 225-liters tank i skuffen har Jörgen Wiklund under fyra år kört landet runt i jakt på våra sötvattensfiskar. Målet: att fota dem alla. Snart kan du ta del av 24 av arterna i Vilt, fisk och miljös ”fiskkalender” på Facebook.

Med start den 1 december och varje dag fram till julafton kommer du att på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö få ta del av Jörgen Wiklunds bilder och lite kuriosa om arten som presenteras.

Jörgen Wiklund är naturfotograf och har tidigare specialiserat sig på fåglar. Under tiden som fotolärare på ett gymnasium i Umeå väcktes intresset för studiofotografering och han kom på idén att fota fiskar i akvarium i studiomiljö. Tanken var först att fota fiskarna som finns i Norrland.

– Bara runt Umeå där jag bor finns runt 30 arter, men när jag fotat dem så var det bara 20 kvar så jag kände att äh, jag kör hela Sverige!, berättar Jörgen.

I garaget har han byggt en fotostudio med ett stort akvarium dit han transporterar fiskarna för sin fotosession. Då en del arter inte får eller klarar av att flyttas så har han också byggt en portal studio som alltid finns redo i bilen.

52 arter i Sverige

I Sverige finns 52 arter sötvattensfiskar. Nästan alla har besökt Jörgens akvarium, men ännu saknar han två arter; hornsimpa från sötvatten och asp.

– Hornsimpan lever på 70 meters djup, de är svåra att få upp levande… och asp som finns i Mälardalen har jag hittills bommat, säger Jörgen som planerar en storsatsning till våren för att få de två sista arterna på bild.

Varför gör du det här?

– Det är det som är det jobbiga, jag får en idé att det här ska jag göra och då måste jag bara göra det, skattar han och berättar att hela semestern i somras spenderades längs Sveriges vägar på jakt efter fisk.

Nästa höst ger han ut en bok med bilder på alla Sveriges sötvattensfiskar. Institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, där Jörgen nu jobbar, är med och möjliggör boken och kommer att använda den i undervisningen. Men redan nu har du alltså möjlighet att ta del av 24 av arterna som kommer att finnas med i boken.

Vad blir nästa projekt?

– Fiskyngel! Jag vill fota alla arter från romkorn tills de är fem, sex centimeter och det går att se vilken art det är.

 

Fakta:

Följ fiskkalendern på Facebook: SLU Vilt, fisk & miljö
Inte intresserad av Facebook? Ingen fara, på slu.se/fiskkalender kommer du också att kunna följa kalendern

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera