Intresset för gösfiske och speciellt vertikalfiske har de senaste åren nästintill exploderat, åtminstone regionalt. I södra Sverige är det idag riktigt etablerat och vid mitt senaste besök vid Storsjön i Sandviken var det fler vertikalare än trollare, ett riktigt metodskifte har ägt rum på väldigt kort tid.
Innevarande år 2011 bör även det vara ett år när just vertikalfisket ökar, vi är många som önskar bort snö och is till förmån för öppet vatten och årets första vertikalpass. Tills dess kan det vara intressant att höra vad några av Sveriges skickligaste innovatörer och utövare av fisketekniken tror om trender mm inför denna säsong. Vi gör en intervju serie med tre av våra mest kända vertikalexperter.
Så här säger:
Jörgen Larsson, chefredaktör Fiske-Feber
– Idag är vi uppe och naggar på maxvikterna hos de flesta av våra populära sportfiskearter, förutom just gösen. Min slutsats är alltså att vi gör något fel… I Tyskland finns exempelvis skickliga vertikalfiskare som konstaterat att just stora beten, riktigt stora beten, ofta faller de stora gösarna i smaken. Med stora beten menar jag 20 cm och större.
– Kanske är det så att stora gösar är präglade på större byten? Varje år nätfångas riktigt stora exemplar i Sverige, men ändå spöfångas förvånansvärt få stora gösar. Maxvikten för vår svenska gös borde ligga uppåt 15 kilo, den som är uthållig och väljer en annan angreppsvinkel i sitt fiske har kanske möjlighet att knäcka rekordet. Det handlar förmodligen om att välja bort mängdfisket och anpassa utrustningen till riktigt grov fisk.
Gös på Fin-S, 20 cm. Våga gå upp i storlek på betet… Foto: Jan O
Jörgen, vart tas nästa svenska rekord?
– Nästa svenska rekord… svår fråga. Det simmar rekordgösar i många vatten runt om i landet, även om de tycks vara ytterst svårfångade. Småland, Värmland eller Östergötland. Juttern ligger bra till.
– Vertikalfisket har potential att växa ännu mer, mängder av frälsta finns i Skåne, Värmland, Småland och Östergötland. Personligen tycker jag det är märkligt att metoden inte har fått större genomslag i Stockholmsregionen, men det beror kanske på att många har för stora båtar, och det kommer kanske om butikerna pratar lite mer för vertikalfisket och hjälper sina kunder att komma igång.
– Jag tror även att det pelagiska vertikalfisket kommer att spridas betydligt mer framöver och närmast revolutionera svenskt gösfiske på sikt. Det finns mycket kvar att lära sig och experimentera med när det gäller vertikalfisket. Sedan hösten 2009 har jag lite i det tysta använt olika typer av vertikalflugor. Ett av problemen vid just prickskytte på pelagisk gös är att inte skrämma fisken med betets rörelser, men samtidigt ska du få den att hugga. Rycker du för hårt blir gösen rädd, håller du still tröttnar dem och simmar iväg. En oerhört delikat balansgång – och det är här vertikalflugorna kommer in i bilden. En artikel som beskriver mina vertikalflugor; erfarenheter, hur de ska riggas och fiskas, och inte minst hur du själv binder flugorna, publiceras i vårt specialmagasin Predator, som utkommer i månadsskiftet februari/mars.
Tack Jörgen för detta. Snart kommer nästa del i Spåkulan håll ögonen öppna.
//Jan O +FishEco