Annons

 i Eko/Miljö

Vietnamesisk hajmal, eller Pangasius som den också heter, var en tid en populär matfisk här i Sverige. Som substitut för vår egen torsk som dukat under efter lång tids överfiske, importerades istället den vietnamesiska hajmalen, men såldes under namnet Pangasius. Vad som sedan framkom var att de vietnamesiska odlarna bedrev en vansinnigt miljövidrig verksamhet, som fick svåra konsekvenser för både fattiga vietnameser, den livsviktiga Mekongfloden och för havet.

Odlarna av fisken fick stora ordrar från Europa och höll odlingskassarna överfulla med fisk, fisk som sedan blev sjuk och då botades med rikliga mängder antibiotika. De stora antalet fiskar på den begränsade ytan, smutsade ner med avföring som leddes rakt ut i Mekongfloden.

WWF höll då redan på med en miljöcertifieringsprocess med den Vietnamesiska regeringen, men när det uppdagades hur miljövidrig verksamheten egentligen var, ja då tänkte WWF agera. Vietnamns regering hotade då att slänga ut WWF ur landet, vilket fick WWF att backa, och återuppta certifieringsarbetet.

Nu säger alltså WWF att Pangasiusfisken är placerad i en ny kategori, på väg mot certifiering. Tittar man på listan som finns att beskåda på WWF´s hemsida, så hamnade alltså den vietnamesiska hajmalen längst ner på den röda listan, men i en egen grå ruta. Målet är att miljöcertifiera 75% av Pangasiusodlingarna till 2015, mot dagens 0,5%. Någon gång ska man alltså kunna äta denna fisk med gott samvete, men det lär dröja, och frågan är om så många svenskar egentligen vill äta fisken om de visste att det var hajmal?

Läs mer här -> WWF

//Sebastian Wiman

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera