Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Länsstyrelsen i Västra Götaland föreslår i bevarandeplanen för Natura 2000-området Bratten att ankring av fritidsbåtar förbjuds. Samma område är ett av Nordsjöregionens mest trålintensiva havsområden.

Natura 2000-området Bratten är ett 120 000 hektar stort utsjöområde i Skagerrak på svenska västkusten. Arbetet med fiskeregleringar har pågått sedan 2012 och har bland annat inneburit att yrkesfisket i området nyligen reglerats och inte får fiska kring de unika ravinerna, som finns i en liten del av området. Ett liknande förslag för reglering av sportfisket i större delen av ravinområdet har sedan en längre tid legat hos Havs- och vattenmyndigheten för beslut. Anledningen till att det sker en reglering även av sportfisket är att det i ravinerna finns höga naturvärden i form av bland annat koraller, även om det helt saknas bevis för sportfiskets påverkan i området.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har även ansvaret för att ta fram bevarandeplaner för Natura2000-områden, och det är i förslaget till bevarandeplan det nu föreslås ankringsförbud i hela området. Utöver ankringsförbudet listas tre prioriterade åtgärder för att nå det överordnade bevarandesyftet för Natura 2000-områdets olika naturtyper och arter: reglering av sportfiske, ankringsförbud samt uppföljning av efterlevnaden i de fiskefria områdena. Att inte bottentrålningens påverkan listas som en prioriterad åtgärd får anses högst anmärkningsvärt…

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera