Annons

 i Notiser

Med jämna mellanrum kommer debatten om hur vi håller och hanterar våra fiskar för att minimera skador. Det är populärt bland speciellt abborrfiskare att använda sig av det sk. tumgreppet eller bassgreppet.

Greppet innebär att man säkrar fisken med tummen i fiskens mun och samtidigt stödjer den bakom buken med ett finger eller hela handen. Exempel på mindre bra varianter av detta syns tyvärr också rätt ofta. Alla är dock inte överens om att det här är bästa sättet, eller ens ett bra sätt att säkra fisken ovanför vattnet… kritiken mot bassgreppet saknar nästa alltid argument eller referenser till varför det inte är bra, man tycker helt enkelt bara. Detsamma gäller för dom som hyllar greppet, tyckanden alltså.

Men, finns det forskning och vad säger i så fall forskningen? Jo, bassgreppet är inte så dumt, rätt utfört och med support från andra handen. Fel utfört kan hanteringen orsaka skador i fiskens mjukdelar i hela området kring huvudet, skador vi sedan inte vet hur dom påverkar fiskens hälsa! Här finns en bra artikel som försöker reda ut begreppen…

Läs mer här -> scout .com

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera