Annons

 i Eko/Miljö

Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs den utrotningshotade fisken på flera håll – liksom hos vissa saluhallar, grossister och sushirestauranger. Det visar Världsnaturfonden WWFs ålrundringning för femte året i rad.

Av ett drygt 110-tal krogar, butiker och färjerederier som WWF ringt runt till i landet uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.

– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Åltraditionen lever fortfarande kvar i bland annat Skåne och Blekinge. Ålen har tyvärr också blivit vanlig på menyn hos många sushirestauranger.

– Det är en olycklig utveckling som visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora.

WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder.

Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWFs fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Förra året fiskades cirka 360 ton ål.

Fakta: Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.

För frågor:

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705 – 65 45 15
Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF, 070-105 30 57
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

WWFs rundringning 2014

WWFs rundringning gjordes i december 2014 till ett urval restauranger, hotell, rederier, butiker, saluhallar och grossister.

NEJ, vi säljer inte ål:

FÄRJEREDERIER

Eckerölinjen – inklusive Birka Paradise
Scandlines
Viking Line 
Stena Line 
Tallink Silja

KEDJOR OCH GROSSISTER
Axfood
Citygross
Ica 
Coop
Falkenberg Seafood

STORKÖK
Fazer 
Martin & Servera 
Menigo 
Sodexo 
Miramar

RESTAURANGER OCH HOTELL 
STOCKHOLMSOMRÅDET

Clarion Hotel Sign 
Scandic 
EAT European Asian Taste 
East 
Eriks Bakficka 
Gondolen
Fjäderholmarnas krog 
Grand Hôtel 
Lux dag för dag
Långbro värdshus
Hotel Reisen 
Stadshuskällaren
GruppF12
Smak
Grill
Miss Voon
Lilla Vigårda 
Trattorian & Pontonen
Orangeriet 
Brasserie Le Rouge & Le Bar
Ulriksdals Wärdshus
Yasuragi Hasseludden (restaurangerna)
Berns Asiatiska 
Roppongi

NORRLAND
Borgagården, Borgafjäll Lappland
Hotell Vilhelmina
Restaurang Sävargården, Umeå
Restaurangen EN Trappa Upp, Luleå
Stadshuset, Sundsvall

GÖTEBORG
Gothia Towers
Restaurang Gabriel, Feskekörka 
Sjömagasinet
Wasa Allé

SKÅNE
Boklunden Konferens & Restaurang 
Brösarps Gästgifveri 
Casino Cosmopol 
Gastro, Helsingborg
Glasklart Event & Restaurang, Malmö
Grand hotell, Lund
Kullagårdens Wärdshus, Mölle
Köttbaren, Malmö 
Malmö Operagrill
Restaurang Carl-Fredrik, Ängelholm
Svaneholms Slotts Gästgifveri & Festsalar, Skurup
The Lodge, Genarp
Tyringe kurhotell, Tyringe
Åhus Gästgivaregård 
Årstiderna, Malmö
Ängavallen, Vellinge 
Östarps Gästgivaregård, Blentarp

BLEKINGE
Gourmet Grön, Karlshamn
Restaurang Utkiken, Karlskrona
Restaurang Sjörök, Karlskrona
Restaurang Skeppsgossen, Karlskrona
Ronneby Café och matsal 
Ronneby Brunn Hotel, Ronneby
Löderups strandbad

ÖLAND
Hotell Borgholm 
Halltorps Gästgifveri 
Hotell Skansen, Färjestaden 
Stekhuset Munken 
Ekerum Resort 
Kaj 4 
Restaurang Svea 
Sea Salt Kitchen

JA – vi säljer/serverar ål:

STOCKHOLM
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen 
Göta Fisk & Delikatesser 
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen 
Melanders – (i Östermalmshallen, Söderhallarna, Täby centrum, Nacka Forum restaurang och butik, Hötorgshallen och Waxholm)

SUSHIRESTAURANGER

Misato sushi 
Seikoen 
Pongo 
Sushi Genkai 

ÖLAND 
Borgholms Kök & Bar 
Ölands Fisk & Rökeri 
Kårehamns fisk & havskök

SKÅNE

Buhres Fisk, Kivik
Herrestad Gästgivaregård, Ystad
Hotel Svea, Simrishamn
Kåseberga Fisk, Löderup
Nya Rökeriet, Simrishamn
Sankt Markus vinkällare, Malmö
Skillinge Fisk, Simrishamn 

GÖTEBORG
Restaurang Kometen 
Tärnans fisk 
Feskarbröderna

BLEKINGE
Eriksberg, Karlshamn

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!