Ålkött odlas med stamceller – kan köpas för 2500 kr kilot! Vi har på gott och ont redan sett genmanipulerade fiskar med olika egenskaper för att passa eller underlätta mänsklig konsumtion. Nu kommer odlat fiskkött, odlat med stamceller från japanska ålägg.
Vi pratar smak av marinerad och grillad ål, något som attraherar de japanska finsmakarna i hemmet eller på restaurang. Utvecklingen av sådana här produkter sker just nu i rasande takt och vi kommer sannolikt att se både lax, tonfisk och bläckfisk producerad på liknande sätt. Sådana här produkter är idag rejält dyra, stamcellsodlat ålkött kostar 250 dollar kilot men den krassa verkligheten är att den naturliga produkten i just Japan är lika dyr. Varför? Ålen är hårt fiskad till gränsen till utrotningshotad och det gäller merparten av alla ålbestånd i världen.
Är detta framtiden? Är detta vägen att rädda fiskbestånd som idag är överfiskade? Totalt handlar det om att rädda eller förbättra ca 90% av världshavens bestånd som betraktas som just överfiskade vilket är en absurd siffra och ett underbetyg till allt vad fiskeripolitik och fiskörvaltning borde stå för.
Med kilopris som rysk kaviar är det dock tveksamt om stamcellsodlad fisk kan förbättra världen. Vi måste kunna bättre, vildfångad fisk från hälsosamma bestånd för konsumtion måste vara allas prioritet!
Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!