Annons

 i Notiser

Det händer då och då… Sen igen, och igen, och igen. Vi publicerade för några veckor sedan nyheten ifrån Västervikstidningen, om en gädda som sades väga 21,3 kilo. http://www.vt.se/nyheter/arkiv.aspx?articleid=6902982. Som vi anade så blossade en ilsken debatt upp, där många med år av erfarenhet av gäddfiske konstaterar att vikteangivelsen är helt galen. Vi förstår naturligtvis också att det är något som inte stämmer, och det är intressant att se läsarreaktionerna när dessa nyheter kommer ut. Det är inte första gången, men på senare tid verkar det som om det händer allt mer frekvent, vad beror det på? Ska jag vara ärlig så tror jag att det nog mest är en slump. Fler semesterfirare är ute nu på sommaren, det har varit kanonväder och det har nog bidragit till att fler kommit sig ut på fisketur, och oftare. Gemensamt för många av dessa fångster som dyker upp i lokalpressen allt som oftast, är att man kan ana att fisken är vägd på pundskalan på vågen. Ett klassiskt kardinalfel som är lätt gjort om man är amatör och inte är insatt i vågarnas värld. I fallet med gäddan som vi nu rapporterat om, som sägs väga 21,3 kilo, är det nog rimligt att anta att just detta fel har begåtts. 21,3 pund blir ungefär 9,66 kilo, och kanske är det just vad gäddan i notisen egentligen väger? Något som stör mig är att lokalpressen ständigt låter sig luras på detta sätt, helt orimliga vikter i förhållande till fiskens uppenbara storlek som förmedlas via en eller flera bilder. 

I min egen lokaltidning, NWT såg jag för några år sedan en gädda som sades väga 18+ kilo, när man klart och tydligt såg att den med lite tur vägde över 8 kilo. För inte längesedan publicerade samma tidning en bild på en glad grabb med en gös på 74 cm om jag minns rätt, smal och sliten var den, men vikten sades vara över sju kilo… Givetvis helt absurt för någon som är någorlunda insatt. En gädda ifrån Fryken i början av sommaren skapade också ramaskri. Återigen är det samma lokaltidning som rapporterar… http://www.nwt.se/sunne/article1327571.ece. Den gäddan sades, om jag minns rätt, först väga över 20 kilo, sedan ändrade man sig till 19,8 kilo… Historien om hur man sedan efter 25 minuter efter bärgningen bestämmer sig för att släppa tillbaka gäddan, ja den är ju i en liga för sig.

Ingen vettig gäddfiskare kan väl ha missat president Vladimir Putins ”jättegädda”? http://www.reuters.com/article/2013/07/31/us-belarus-russia-fish-idUSBRE96U0S620130731 Ännu ett solklart fall där man med stor sannolikhet har läst av pundskalan på vågen i tron om att det var kilogram. Här går världspressen ut med nyheten, den respekterade nyhetsbyrån Reuters spred text och bild vida omkring. Har man sett bilder på gäddor runt 20 kilo, så ser man utan minsta tvekan att president Putins gädda inte ens nosar på dessa vikter. Ändå verkar nyhetsförmedlare världen över tycka att detta är rimligt. 

Här kommer ett färskt exempel, återigen från en lokalblaska, denna gång smålanningen.se, med total avsaknad av verklighetsförankring när det gäller fiskar och dess vikt. Gäddan som sägs väga 15,6 kilo är ju så uppenbart mycket mindre, och faktum är att den med största sannolikhet är vägd med pundskalan på vågen som referens. http://www.smalanningen.se/lokala-nyheter/som-en-timmerstock#.UgNJslPayHl Jag brukar ofta skriva till den ansvariga redaktionen på min lokala tidning och påpeka när det blivit galet. Det tycker jag fler borde göra, låt mig förklara varför.

Jämför med följande exempel. En lokaltidning skriver om en ny Corvette som lanseras i Europa och Sverige. Bilredaktionen har fått provköra en av de amerikanska bilarna och skriver sedan i sitt utlåtande: ”Corvetten var inte så snabb som man kan tro, topphastigheten är endast 200 kmh…” I själva verket har man en topphastighet på drygt 320 kmh då mätaren så klart visar mph enligt amerikansk standard. Detta skulle inte gå obemärkt förbi, tro mig. Att däremot skriva att en gädda väger 20 kilo, när lite enkel research skulle avslöja att den sannolikt väger knappt hälften, det går i många fall igenom den journalistiska granskningen. Därför bör man påpeka detta tycker jag, fisket måste få högre prioritet, det ska vara korrekta och välgrundade uppgifter som kommer ut helt enkelt.

En annan sida av detta är ju handlarna och den möjlighet de har att påverka och utbilda sina kunder. Man bör som handlare kanske inte anta att alla vet hur vågen man säljer fungerar, det är ju i dessa tider uppenbart att så inte är fallet. Finns det både pund- och kilogramskala så tycker jag att man kan påpeka detta i fiskebutiken, och visa hur lätt det kan bli väldigt fel. Kanske kan man som säljare även berätta om bra och enkla sätt att väga fisken på, och på så vis även få sålt en vågpåse och diverse andra tillbehör? Tyvärr köper kanske en del sina vågar på Biltema och liknande butiker, och då är nog chansen att få den informationen lika med noll. Om man vill ha en någorlunda korrekt vikt bör man köpa en godkänd våg, och lära sig hur den fungerar, och det vore jättekul om butiker runt om i landet såg detta som en chans att slå flera flugor i en smäll, utbilda, vara service minded och öka chansen för merförsäljning.

Det finns även sportfisketidningar och liknande runt om i landet vars målgrupp kanske snarare är semesterfiraren än den inbitne sportfiskaren, det finns olika exempel, Aftonbladets fiskebilaga är en. Här skulle artiklar som tipsar om bl.a. hur man använder sin våg kunna vara ett bra inslag. Varför inte ett ABC för den oerfarna fiskaren, vad bör man tänka på och vilka grundläggande kunskaper är bra att ha? Huggkrok och lip-grip bör man avråda från enligt mig, och givetvis förklara varför. Sedan kan man utbilda om C&R på fisk som inte är tänkt som föda, om varsamhet och att vara rädd fisken, om att en tång är bra att ha med sig, liksom en kamera, en våg som man vet hur den fungerar o.s.v.

Med det sagt så hoppas jag att vi nästa år ser något färre ”rekordgäddor” som pulvriserar spön, spränger rullar och välter båtar, men gärna ett godkänt nytt svenskt rekord på gädda, och många gäddor som verkligen är stora, på riktigt…

// Sebastian Wiman +FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera