Annons

 i Eko/Miljö

Att den globala laxodlingen länge varit föremål för omfattande kritik för att både hota existerande bestånd av vildlax, nedsmutsning av havsmiljöer och även som potentiell hälsorisk vid konsumtion är ett faktum.

Man talar däremot mindre om själva hälsotillståndet hos den odlade laxen. Visst uppmärksammas upprepade sjukdomsutbrott i odlingar med massavlivning som konsekvens men nu börjar även andra tecken på att den odlade laxen förändras negativt uppmärksammas. Marinbiologen Tormey Reimer har forskat kring odlingsverksamhet och hittat att odlad lax, i förhållande till vild, utvecklar nedsatt hörsel.

Tormey Reimer kopplar detta till att den odlade laxen odlas snabbare och snabbare och att detta då kan vara en konsekvens kopplat till faktorer i fiskens skelett pga för snabb tillväxt.

Tormey lanseras liknelsen ”om vi alla visste att det nötkött kommer från ett stort antal kor som är blinda pga. uppfödning skulle det bli ett ramaskri”. 

Det är återigen tydligt att fiskodling i smått och i stort måste följas mycket noga av mydigheter, media och konsumenter innan industrin spårar ur helt…

Läs mer här -> The Guardian

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!