Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Årets laxsäsong ser ut att bli den sämsta på många år – maten kan vara slut i havet! Årets laxsäsong kan bli den sämsta på många år befarar Havs- och Vattenmyndigheten och förklaringen kan vara att det är ont om mat i havet…

– Har de (laxarna) svårt att hitta föda under sin första tid ute i havet så har de svårt att växa ifrån sina fiender. Det kan vara så att leken för andra arter såsom strömmingen inte var så god för några år sedan, säger Håkan Carlstrand utredare på myndigheten i en intervju med Radio Norrbotten.

Stiftelsen för Östersjölaxen sammanställer varje år information från förvaltningsorganisationerna i älvarna och åarna, de vatten som nu ser att det vandrar upp oroväckande lite lax och öring.
– Vi har precis sammanställt det vi kallar för laxsvepet, en rundringning som görs när vi kommit ungefär mitt i säsongen, det vill säga nu. Den samlade bilden är att det vandrar upp betydligt mindre antal laxar och öringar. Det finns några få undantag, däribland Mörrumsån, men alla älvarna i norra Sverige rapporterar samma sak – få laxar, betydligt färre öringar, lågt och varmt vatten, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen. Läs hela artikeln här!

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera