Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Atombomber ska hjälpa till att åldersbestämma sill och skarpsill! Vi människor lämnar djupa spår i naturen, det kan Allen Hia Andrews intyga. Han har nämligen ägnat stora delar av sitt yrkesverksamma liv åt att åldersbestämma fisk baserat på historiska kärnvapentester.

Än idag, i ett hav långt bort från kärnvapentesterna som genomfördes av USA och Ryssland under 1950- och 60-talet, syns dessa händelser i Östersjöfiskarnas hörselstenar – eller otoliter som de också kallas. Men varför ägnar Allen tid åt att bestämma ålder på Östersjöfisk? Finns inte den informationen redan? Svaret är nja. Det finns mycket data på tillväxt och ålder, men den stora frågan är om data är baserad på korrekt information.

Åldersbestämning av fisk har spelat en betydande roll inom forskningen om fiskebiologi och ekologi under det senaste århundradet, med syfte att övervaka och bedöma fiskbestånd för förvaltning och forskning. De flesta modeller för beståndsanalys baseras på ålder och individer indelas i grupper av fiskar som föddes samma år inom en population eller ett bestånd. Är informationen fel, och fiskarna blir äldre eller yngre än beräknat, får det stora konsekvenser på hur fiskbestånd förvaltas, fiskas och i slutändan deras långsiktiga livskraft… Läs hela artikeln hos BalticWaters!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera