Annons

 i Eko/Miljö

Ett besök på Båtmässan någonstans i Sverige är för många ett måste och en tradition, så även för mig. Ägnade därför några timmar på Älvsjömässan för att insupa nyheter kring det svenska marina livet. +FishEco har en stark miljö- och klimatprofil i allt vi gör och det är även med dessa ögon jag betraktar årets båtmässa tillsammans med ett sportfiskeperspektiv. Min sammanfattning av båtbranschens miljö- och klimattänk är följande. Ni är usla!

När bilbranschen slåss om att producera snåla bilar, alternativa drivmedel, producerar elhybrider mm så gör båtbranschen nästan tvärtom. Hallarna är fulla av båtar som stolt förevisas med dubbla monstermotorer, maximalt lyxutrustade och stora nog att betraktas som mindre hem! En orgie i resursslöseri.  Under min rundtur letade jag frenetiskt efter budskap som någonstans kopplade till ansvarstagande för vår planet men gick i stort sett bet. Så, det var med glädje jag plötsligt sprang på företaget Catchboats. Hos detta företag och deras produkt Catchboat 7,5 WA var miljöbudskapet tydligt och främst. Vid en första anblick ser båten lite udda ut, ett relativt platt och smalt skrov som gör att båten gör ett klart annorlunda intryck. Båten marknadsförs faktiskt som ett sportfiskealternativ, omdömen och referenser för just sportfiske har jag dock tyvärr inte kunnat hitta.
Skönheten ligger i betraktarens öga och efter en stund tyckte jag faktiskt att den var ganska snygg. Material, konstruktion, bränsleförbrukning och tänk har en starkt uttalad miljöprofil som beskrivs på företagets hemsida ww.catchboats.se. Jag hoppas att kunna återkomma med en intervju med företrädare för företaget och ge lite mera konkreta detaljer om detta, hemsidan säger tyvärr inte allt.

Sportfisketemat var detta år nästan osynligt. Visst fanns där Bustrar, Silverbåtar mfl som är alldeles utmärkta sportfiskebåtar men de marknadsförs generellt för vanligt fritidsbruk. Är inte det lite märkligt? Vi sportfiskare är ju trots allt en kundgrupp som kan mätas i kanske två miljoner utövare varav en inte liten del vill ha en båt för just sportfiske… Återigen finns det vissa undantag. Linder visade självklart sin nya sportfiskedesignade 445 Catch med ett jerkdäck i fören och fiskestolar både fram och bak. I fören finns också en rejäl platta som det inte verkar vara några som helst problem att montera en elmotor på. 


Linder

Riktigt roligt att Linder börjat flirta med oss sportfiskare lite mer… Linder är ju mångas favorit för lite mindre vatten och vad många inte vet är att i tex Frankrike finns det rejält modifierade Linderbåtar som påminner om vassa amerikanska fullutrustade små bassbåtar. Bra gjort Linder!

Linder

Så, återigen. Miljö- och klimatmässigt ett bottennapp för Båtmässan 2011, stort och lyxigt istället för ansvarstagande och miljövänligt. Med några få undantag, rätta mig gärna om jag har fel, det skulle faktiskt kännas skönt… 

//Jan O +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera