Annons

 i Spinn

Det är svårt att själv förstå hur mycket arbete som ligger bakom skapandet av ett eget bete.  Först ska du ta fram det i flera olika färger. Sedan ska du försöka förklara för en annan person hur det ska byggas; det ska viktas rätt , de ska måla det i korrekta färger och det ska se snyggt ut. Tag dessutom med att ni pratar olika språk och har olika kultur. Det är ganska lätt att förstå att  man riskerar ett magsår och att man lätt ligger sömnlös om nätterna. Och är du privatperson så får du såklart finansiera din stora satsning själv.

Den vi pratar om i det här läget är alltså inte en av de stora elefanterna, utan en man som arbetar som restauranglärare och sysslar med betestillverkning vid sidan och som drivs av ett brinnande intresse. Ja, det är alltså Claes Svartzonker Claesson.

Av de nyheter som har kommit i år på betesfronten så tycker jag att det här är årets största, ja till och med årets mest intressanta bete hittills.  Att det dessutom börjar droppa in bilder på folk som har fått fisk på betet gör inte saken sämre. Det här är ett bete som du själv kan testa dig fram till hur du vill att det ska gå. Jag rekommenderar olika grubbs, och sedan är det bara att sätta igång.  

Testet.  Jag har hört lite olika kommentarer angående det nya betet och efter att själv ha testat det en hel del så har jag insett att du kan ställa in betet som du själv vill ha det. Nästan hela betets gång variation sitter i hur du placerar jiggsvansen. Den fungerar som ett roder och det är därför viktigt att fiskaren själv ställer in den efter hur han/hon vill att betet ska bete sig.

Svans

Fig1. På denna bild ser du hur du sätter tailen för att den ska sitta horisontellt,  dvs jämns med ryggen. Jag rekommenderar att du börjar från detta läge och utgår från det.  

Rodret

Fig 2. På bilden ser du hur själva rodret är avklippt. Om du klipper av rodret på jiggen (Den fungerar lite som rodret på en båtmotor – sitter den snett så går betet snett.) som på bilden och placerar den i upprätt läge så går det lätt side to side med korta jerks.  

klippt

Fig 3. Som du ser på bilden har jag bytt ut tailarna och klippt dom. Om du vill att betet ska gå grunt så vrider du tailen så att den pekar uppåt. Vill att den ska gå lite djupare så vrider du tailen så den pekar nedåt. När du har kapat tailen på samma sätt som på bilden så kan du använda ett haspelspö, och använda veven för att få det att gå från sida till sida. Med den här kapningen så blir betet otroligt lättfiskat. Djupt eller grunt – bara att välja.

mctail

Fig 4. På bilden ser du på de fyra tailarna: de två nedersta är orginal, och de övriga är kapade för att betet ska vara så lättfiskat som möjligt. Om du har de längre tailarna så kommer betet att gå lite mer hur som helst (typ Pig) och du måste då jobba mer med spöt och göra kraftigare jerkrörelser. Om betet bara går till vänster eller bara till höger så prova att vrida tailen åt motsatt håll. Prova även med hel grubber. Då blir beten en vanlig spinntail med lite ryck och små vobbel.   

//Bo Gunnars +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera