Nu släpps Fisknyckeln – gratisappen med alla svenska fiskarter. Lär dig hur fiskarna lever och ser ut och få hjälp att ta reda på vad du fått på kroken.
Sportfiskarna har i samarbete med Svenska artprojektet och Nationalnyckeln tagit fram appen med alla kända fiskarter från svenska vatten.
– Fisknyckeln passar alla. För nybörjaren är den perfekt när det nappar i sommar. Men även vana fiskare kan lära sig nya saker om både vanliga och ovanliga fiskar. Med appen i telefonen har du alltid ett eget fisklexikon tillgängligt, säger Markus Lundgren från Sportfiskarna.
Fisknyckeln innehåller detaljerade beskrivningar och bilder av cirka 240 fiskarter som påträffats i svenska vatten. Med en funktion i appen kan man också genom att svara på frågor om fiskens utseende få hjälp att identifiera fisk.
Kunskapen om fiskarter är dålig. För några år sedan gjorde Sportfiskarna en studie där man lät barn och ungdomar försöka identifiera vanliga fiskarter som mört och öring. Resultaten var nedslående, däremot var de ungdomar som deltog i studien bra på att känna igen vanliga fåglar och växter.
– Livet under ytan är dolt och hamnar nog ibland i skymundan även i skolundervisningen. Samtidigt är hoten idag många mot vattenmiljöerna. Vi tror att grunden för att vilja värna om livet under ytan är att först lära känna det, säger Markus Lundgren.
I sommar kommer hundratusentals svenskar att fiska på semestern och många barn och ungdomar få sitt livs första napp. Fiske är en av Sveriges populäraste fritidsysselsättningar.
– Att prova på fiske är det bästa sättet att väcka intresse för livet under ytan. Appen är ett bra komplement för alla vetgiriga semesterfiskare i sommar, avslutar Markus Lundgren.
Fisknyckeln finns tillgänglig från 26/6 via AppStore och Google play. Appen är gratis att ladda ner.
Fisknyckeln har utvecklats i samarbete mellan experter från Sportfiskarna och ArtDatabanken. Alla bilder kommer från Nationalnyckelns volymer Ryggsträngsdjur: Strålfeniga fiskar och Ryggsträngsdjur: Lansettfiskar–broskfiskar. Sedan tidigare har en uppskattad version med endast sötvattensarter funnits.
Mer information:
Markus Lundgren, 070 853 63 22, markus.lundgren@sportfiskarna.se