Annons

 i Notiser

Tillsammans med Sveaskog och Abu Garcia driver Sportfiskarna projektet Börja Fiska där barn och ungdomar (max 16 år) ges möjlighet att låna fiskeutrustning från Abu Garcia. Bortsett från kastspö, rulle och drag ingår ett års medlemskap i Sportfiskarna.

– Börja Fiska är ett utmärkt sätt för barn och ungdomar att lära sig fiska utan att det kostar en krona, säger Ola Söderdahl, marknads- och försäljningschef fastigheter på Sveaskog.

För tvåhundra kronor i deposition kan barn och ungdomar kvittera ut ett eget kastspö (med rulle) från Abu Garcia i mer än 70 olika sportfiskebutiker runt om i landet. Därefter skickar Sportfiskarna hem fiskedrag, instruktionsbok, ett års medlemskap i Sportfiskarna och ett eget fiskekort som ger barnen möjlighet att fiska gratis i Sveaskogs fiskevatten.

Enkelt att börja fiska

– Har man inte föräldrar – eller anhöriga – som fiskar kan det vara svårt att veta hur man gör och än svårare att få tag på utrustning, säger Julius Jarfving Ohlsson, regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna i Malmö. Tack vare Börja Fiskaprojektet är det enkelt att låna hem fiskeutrustning som man sedan kan välja att behålla (för totalt 450 kronor) eller återlämna i butik och få depositionen tillbaka.

– Börja Fiska är ett oerhört hälsosamt sätt att komma ut i naturen och samtidigt lära sig fiska och få förståelse för var maten kommer ifrån, säger Ola Söderdahl på Sveaskog.

Den som en gång hållit i ett fiskespö – och fått napp – vet hur adrenalinet pumpar genom kroppen när fisken väl fastnat på kroken. Det är en sak att kasta ut draget och en helt annan sak att få napp. Då krävs både mod, styrka och beslutsamhet för att lyckas bärga en fångad fisk.

– Det finns inget godare än att halstra (grilla över öppen eld) fisk som man fångat själv, säger Hilda Kämpargård (10) som provat att fiska i både sjöar och öppet hav. Även om utflykterna sällan innebär någon fångst omfattar fiskeintresset mycket mer än fisk på kroken.

Fiske är ett bra sätt att komma ut i naturen

– Som landets största fiskevattenägare vill vi uppmuntra människor att ta sig ut i naturen och ta del av den unika miljö som finns i våra skogar. Att fiska är ett utmärkt sätt att tillbringa tid i naturen. Ett enkelt sätt att lägga grunden till ett bestående naturintresse, säger Ola Söderdahl på Sveaskog.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera