Annons

 i Eko/Miljö

Sjuryggen är en stor hona som kommer från Sjöfartsmuseet i Göteborg. Hon flyttar snart in i de nya akvarierna i nybygget på havets Hus.

Som många arter i havet så har sjuryggen ett artnamn som inte används när den fiskas och säljs till konsumenter. I stället används hanens namn, stenbit. Efter som hanar inte lägger rom är stenbitsrom egentligen helt fel. Det borde heta kvabbsorom eftersom sjuryggshonorna heter kvabbsbo.

Sjuryggen (lat. Cyclopterus lumpus) återfinns på grunt vatten mellan februari och augusti i samband med leken, annars finns de på djupare vatten. Mellan 20-200 meter djup är normalt även om den kan gå djupare. Den äter smådjur i havet såsom kräftdjur, småfiskar och maneter. Honan är större än hanen och kan bli upp till 60 cm lång. Man hittar sjurygg både på västkusten och i östersjön men de blir inte lika stora i Östersjön, bara ca 20 cm. Sjuryggen blir könsmogen vid 2-3 års ålder och den kan bli upp till 24 år gammal. Den har ett säreget utseende, med rund kroppsform och knölig rygg med flera åsar. Därav namnet sjurygg. Honorna är grönblå och hanarna mer mörk rödbruna, även om färgerna kan variera. Liksom många andra arter får hanen en starkare lekfärg med röda partier. Efter leken klumpar hanen ihop äggen och vaktar och ventilerar han dem i över två månader. Han placerar dem i klippskrevor och med hjälp av sin sugskål sätter han sig fast på klippan vid äggen. Tyvärr har sjuryggen minskat de senaste åren, och vid senaste rödlistningen 2015 klassades den som ”Nära hotad (NT)”. Man anser att riktat fiske är den största anledningen för minskningen. Minskningstakten av populationen har uppskattats till ca 20% de senaste 20 åren.

Arten sjurygg är en social och nyfiken fisk som gärna kommer upp till ytan och undersöker våra akvarietekniker. Vi matar den med råräkor som den biter sönder och spottar ut tills den har perfekta bitar att svälja. I samband med om- och tillbyggnationen av akvariet har flera små akvarier bytts ut mot större akvarier och i en av dessa kommer den nya sjuryggen att få bo tillsammans med andra arter som trivs i liknande miljöer.

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera