Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser, Press/Reklam

Lördagen den 1 april är det dags för havsöringspremiär och många ger sig ut till vår vackra kust med fiskespö. För att vi ska ha kvar fisket även i framtiden är det viktigt att hålla sig till reglerna.

Nej, det är inte något aprilskämt – för den som gillar sportfiske är den första april ett heligt datum. Då hävs nämligen fiskeförbudet på havsöring. Västra Götalands långa, vackra kust med många, fina platser att fiska från lockar öringfiskare från när och fjärran.

Blöta händer och koll på centimetrarna
För att vi ska ha kvar våra öringbestånd i framtiden är det viktigt att följa fiskereglerna. Om du fångar fisk som du inte får, eller önskar behålla är det viktigt att hantera fisken varsamt.

– Drilla fisken så kort stund som möjligt och undvik att lyfta upp den ur vattnet. Om du måste ta i fisken, gör det med blöta händer så att du inte skadar fiskens slemskikt, säger Lars Molander, länsfiskekonsulent.

  • Max två per dag. Vid handredskapsfiske får du behålla sammanlagt max två öringar eller laxar per fiskare och dygn.
  • Minst 45 cm lång. Öringar eller laxar som är mindre än 45 centimeter får du inte behålla. De ska sättas tillbaka varsamt omedelbart.
  • Inga nät på grunda områden. Fiske med nät på områden grundare än tre meter är förbjudet 1 oktober – 30 april.
  • Ingen trolling i fredningsområden. Trolling är förbjudet i fredningsområden för havsöring.

Om du observerar brott mot gällande regler kan du kontakta Polisen, Kustbevakningen eller Länsstyrelsen.

På länsstyrelsens webb hittar du mer information. Foldern Fiskeregler i havet i Västra Götalands län, finns som pdf under rubriken Västerhavet.

https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/djur/fiske.html#h-FiskereglerVastraGotalandbroschyrerochmerinformation

Kontaktperson
Lars Molander
Länsfiskekonsulent
010-22 45 532

 

Vi arbetar för det hållbara samhället. Vår huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering. Våra verktyg är rådgivning och vägledning, beslut och tillståndsgivning, tillsyn samt beslut om ekonomiska bidrag.

 

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera