Annons

 i Tävling

De senaste åren har antalet gäddtävlingar ökat kraftigt och är populärare än någonsin. Ta som exempel vårens upplaga av Västerviks Pike Open i maj, de fyllde sin deltagarlista på 100 båtar på ca 3 minuter! Helt sanslöst!

Förr fanns det i princip 3 stora tävlingar, det var Gäddfestivalen i Fryken, Värtan Cup och Blekinge Gäddfestival. Nu finns det mångdubbelt fler; från SM-kval (16 st!) och 24-timmarstävlingar till ”vanliga” tävlingar som sträcker sig över flera dagar. Intresset för gäddfiske och tävlingar har ökat enormt, vilket är glädjande för både sportfiskebranschen och gäddfisket. Det ena leder ju till det andra; stort intresse skapar t ex möjligheter för utveckling av prylar och metoder. Vilket jag som gäddfiskare och chefredaktör tycker är bra, både för mig personligen och för tidningen.

Men det finns givetvis en baksida av myntet: Gäddorna utsätts för ett hårt fisketryck och blir givetvis inte opåverkade. Tänk dig själv en tävling: 100 båtar, 2 dagar, 2,5 gubbe i medel per båt – det blir 500 fiskedagar! Och då talar jag endast om tävlingsdagarna. Många team lägger mycket tid på att fiska in sig på olika tävlingsvatten och veckorna innan är det oftast fullsmetat med båtar på de ”hetaste” platserna. Anordnas det dessutom flera tävlingar i samma område under året blir påverkan på gäddbeståndet snabbt märkbart. Stora och små fiskar som krokas och drillas – ibland ska det fotograferas och mätas – innan de släpps tillbaka. I vissa fall kan det vara fråga om tusentals gäddor.

Nej, jag är inte emot gäddtävlingarna. Utan vill begränsa och förfina dem istället! Det finns ju en mängd åtgärder som gör att vi bättre kan förvalta den värdefulla resurs ett gäddbestånd utgör. Som exempel kan nämnas; hålla nere antalet båtar, välja tidpunkt då gäddorna inte är så känsliga eller lättfångade, begränsa antalet krokspetsar till 4 eller endast tillåta hullinglösa krokar, inte räkna de 5 längsta utan 1-2 gäddor samt tävla under kortare tid. Man kan också skifta tävlingsområde från år till år, så man endast arrangerar en tävling vartannat år i samma vatten.

Inom pimpelfisket lägger man ofta tävlingarna på svårfiskade fiskevatten just för att sätta förmågan att fånga fisk i centrum istället för överfulla skryllor. Kanske något att inspireras av och Det vimlar ju av vatten där gäddfisket är svårt. Sedan har vi också frågan om det fria fisket. Var det verkligen meningen att man ska kunna tjäna pengar på tävlingar i dessa vatten? Tveksamt. Jag vill inte kasta någon skit på arrangörerna, som ofta gör ett jättebra jobb, utan mer belysa de negativa följderna av tävlingsfiske generellt. Och att det finns möjligheter att förändra. Några tävlingsarangörer låter redan nu delar av startavgiften gå till fiskevård, vilket är ett lovvärt första steg. Det hade glatt mig mycket om några arrangörer tänker till inför 2015 och anpassar reglerna så att gäddbestånden påverkas i så liten grad som möjligt.

Överraska mig.

Fredrik Stjärnkvist
Chefredaktör FiskeFeber

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!