Annons

 i Eko/Miljö

I samband med att VM i flugfiske gick av stapeln i Norge förra veckan annonserade arrangörerna i ett mycket sent skede att man hittat en ny huvudsponsor för arrangemanget, Norska laxodlingsföretaget Nova Sea.

Norsk laxodling har en mycket stark negativ påverkan på de vilda Norska laxbestånden vilket uppmärksammats över hela världen. Odlingarna sprider bla sjukdomar och parasiten laxlus i kombination med att rymlingar från odlingarna förorenar vilda laxbestånd årligen med negativa konsekvenser såsom exempelvis genetisk utarmning.

Hela historien har omedelbart skapat debatt både här hemma i Sverige och i Norge och lämpligheten i detta ifrågasätts starkt, även från FishEco. Norska sportfiskesajten hooked.no går så långt att man offentligt begärt en mer detaljerad förklaring av arrangörerna, IEC (Media & Sponsorship Manager), WFFC (arrangör) och FIPS-Mouche (Ownership Organisation).

I pressmeddelandet från VM-arrangörerna kan man läsa följande

”Vi ser att Nova Sea och flugfiske har ett gemensamt fokus på skydd av fisk, vatten och miljö. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete och utveckling av både sporten flugfiske och laxodling där ”catch and release” är till fördel för båda parter.

FishEco ifrågasätter starkt att laxodling som den bedrivs idag rent generellt är bra för flugfisket, vare sig i Norge eller före den delen i Sverige. Vi tycker till och med att detta är direkt provokativt alternativt grundar sig på okunskap från arrangörernas sida. Det är mycket tveksamt om Sverige skall skicka VM representanter till ett arrangemang som sponsras av laxodlingsföretag

Under VM deltog som sagt även ett Svenskt lag och vi har därför bett organisationen Sportfiskarna om en kommentar i ämnet, så här säger Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström:

Det hade kanske varit mer positiv och klädsamt om man hade hittat en alternativ sponsor som inte har denna uppenbart negativa koppling till sportfiske i allmänhet och vildlaxbestånden i Norge i synnerhet som det här fiskodlingsföretaget otvivelaktligen har. Vi kommer att följa frågan noga framledes…

 //Jan O +FishEco

Läs mer här -> hooked.no

Läs mer här -> WFFC 2013

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!