Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Debatt – Vandringsfisken utrotas i Sverige, det skriver biologen och vattenvårdaren Ingemar Alenäs!

– Vattenkraften utrotar ett flertal fiskarter från sjöar och vattendrag i södra Sverige. Detta är välkänt men vi fokuserar helst på att rädda hotade arter i fjärran länder. Nu är det hög tid att ta hand om den unika svenska naturen.

Martin Falklinds naturdokumentär och trilogi ”Fiskarnas Rike” har fått utmärkelsen ”Best Environmental Film” samt ”Best Nature Film” vid Filmfestivalen i Cannes. Temat var ”Remember the Future”. Svenskarna har fått en dokumentation av det vackra och fascinerande livet under ytan i hundratusentals svenska sjöar och vattendrag.

SVT:s dokumentärer ”Den sista ålen” och uppföljarna ”Den sista ålen – vad hände sen” och ”Ursprungsålen” har på ett påträngande sätt förklarat vad som händer vid de svenska kraftverken där den akut hotade ålen offras. Ingen kan förbli oberörd av dessa scener.

Artutrotningen började med att Sveriges sydligaste bestånd av harr försvann från Lagan. Sportfiskarna har startat ett projekt för att undersöka återintroduktion av den försvunna harren… Läs mer här Ingemar Alenäs!

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera