Annons

 i Notiser

Dokumentärfilmen om kustfiskaren Jim Svensson som fått sina redskap förstörda väckte stor debatt i sportfiskekretsar. Nu har redskapen ännu en gång vandaliserats. När Jim skulle vittja sina ryssjor igår söndag, så visade det sig att flera av hans ryssjor fått strutarna sönderskurna så gäddorna simmat ut.

Debatten här på +Fisheco kunde ganska snart visa på olika åsikter i fråga om yrkesfiskets vara eller icke vara. De flesta tog dock avstånd från de vandaliseringar som drabbat Jim och hans verksamhet. I filmen pekades sportfiskare ut som bovarna, och enskilda individer från sportfiskeforumet Fiskesnack.com portätterades med användarnamn och bild där man suddat ut ansiktena.

Sportfisket har den senaste tiden hamnat i en vortex i vilken debatterna duggat tätt. Inte minst när filmen om Den siste kustfiskaren sändes syntes en viss splittring bland sportfiskare. Många tyckte t.ex. att organisationen Sportfiskarna inte svarade upp på den kritik som framfördes mot sportfisket, trots att Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén själv deltar i filmen.

Nu har Jim Svenssons redskap vandaliserats åter igen vilket tyder på att det fortfarande finns dem som tycker sig stå över lag och rätt. Samtidigt får sportfiskare i hela Sverige ta på sig dumstruten, för att några ruttna ägg fortsatt anser det vara en god idé att ta till olagligheter i sina aktioner. Det är inte ens säkert att det är sportfiskare som ligger bakom alls, men det är tyvärr nog det som blir mångas första tanke.

Många sportfiskare inklusive mig själv står inte bakom dessa aktioner. Har man några invändningar mot enskilda yrkesfiskare får man helt enkelt gå den långa vägen genom de instutitioner som har till uppgift att reglera fisket, eller undersöka om fiske inte bedrivs på ett regelmässigt sätt. Att ägna sig åt vandalisering, hot och terror är förkastligt och vidrigt oavsett vem som står som mottagare för dåden. Låt oss hoppas att de som gjort detta ställs till svars någon gång, och man kan ju hoppas att det inte är sportfiskare som ligger bakom.

Vi sportfiskare ska stå upp mot dem som drar vårt anseende i smutsen. Vi ska inte behöva stå med skam i blick för något vi inte har gjort eller står bakom. Detta är viktigt att poängtera, och om jag får säga det själv, så tycker jag att det är hög tid att Sportfiskarna tar sitt ansvar att representera alla Sveriges sportfiskare i frågan som en respekterad organisation.

Läs mer här -> SVT

//Sebastian Wiman

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera