Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Notiser

I dag är det hummerfiskepremiär och många fritidsfiskare ger sig ut längs kusten. Tyvärr förloras över 3 000 hummertinor varje år. De blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i många år framöver. Men det finns knep som minskar risken för att förlora en hummertina.

Hummerfiskare som vill minska spökfisket på Västkusten. Foto: Håll Sverige Rent

När hummersäsongen startar är det framför allt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3 000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.

Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år. De fångar fisk och skaldjur i tiotals år och blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven.

För fritidsfiskare som förlorar sina redskap eller för andra som hittar förlorade fiskeredskap finns möjlighet att anmäla dessa på hemsidan Ghost Guard (https://ghostguard.havochvatten.se/).

Nya regler för att minska spökfisket införs från 1 januari 2023. Då ska alla hummertinor ha rymningshål i den nedre kanten av varje rums yttervägg. Hålet hålls tillfälligt stängt med en tunn bomullstråd, som ruttnar efter några månader vilket gör att djuren kan krypa ut till friheten. Det finns ingen anledning att vänta, om du inte har det, skaffa det nu!

Så här minskar du risken att förlora en hummertina:

Innan du ger dig ut:

 • Välj utrustning med bra kvalitet. Säkerställ att din fiskeutrustning håller för ditt ändamål.
 • Kolla utrustningen med jämna mellanrum. Slitna rep och linor är en vanlig anledning till att fiskeredskap förloras. Därför behöver du kolla din utrustning med jämna mellanrum och byta ut vid behov.
 • Planera din fisketur. På så sätt kan du undvika att fiska i vältrafikerade områden.
 • Ta med en skräppåse. Då kan du enkelt samla upp eventuellt småskräp eller trasig utrustning under din fisketur.

Under tiden du fiskar:

 • Tänk på placeringen. Placera tinor, nät och burar på ett säkert avstånd från farleder och ställen med mycket båttrafik. Annars riskerar båtpropellrar att kapa dina linor eller dra med sig redskapen långt från sin ursprungliga plats.
 • Håll koll på strömmar och djup. Se till att din bur eller tina verkligen når ner till botten. Om du sätter tinan eller buren för nära en sluttande botten är risken stor att repet inte räcker till och att bojen dras ner under vattenytan. Då riskerar också redskapet att driva iväg med strömmarna.

När du är klar:

 • Ta med allt skräp hem. Se till att du får med dig allt skräp tillbaka från fisketuren. Det gäller både din fiskeutrustning och skräp från sådant du exempelvis ätit eller druckit.
 • Rapportera in förlorade redskap. Om du har förlorat ett fiskeredskap eller hittat någon annans övergivna redskap som du inte får upp, kan du rapportera det hos Ghostguard. Där skriver du enkelt in koordinaterna.
 • Tips! Har du fiskeredskap som är trasiga, slitna och har gjort sitt? Då kan du ta hjälp av Fiskereturen som är en insamlingstjänst för gamla fiskeredskap. Med Fiskereturen kan materialet i dina redskap återvinnas och få nytt liv.

FAKTA om förlorade hummertinor

 • Runt 3 000 hummertinor går förlorade varje år utmed västkusten.
 • Fritidsfisket står för cirka 85 procent av redskapsanvändningen för hummerfisket.
 • Förlorade hummertinor fortsätter att spökfiska år efter år.

FAKTA om Ghost Guard

https://ghostguard.havochvatten.se/

FAKTA om hummerfisket

 • Premiär för hummerfisket är måndag 26 september kl. 07.00.
 • Fisket är tillåtet fram till 30 november för fritidsfiskare.
 • Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske.
 • Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt.
Kontakter
Eva Blidberg
expert marin nedskräpning
Pontus Tengby
PR- och policyansvarig Håll Sverige Rent
Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera