Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

En av världens största och första anläggningar (Agtira Complete) som samproducerar lax och grönsaker i urban miljö hamnar i Östersund. Det blev nyligen klart sedan Agtira AB (publ), ICA Fastigheter AB och Maxi ICA Stormarknad Östersund enats om en storaffär.
Anläggningen, som är på cirka 1 200 kvadratmeter och som ska placeras vid parkeringsplatsen i direkt anslutning till butiken, kommer att leverera cirka 85 ton gurka, 11 ton tomater, 40 000 krukor örter samt 10 ton atlantlax årligen.

– Vi är förstås stolta över att vi har möjligheter att göra denna investering. Vi har länge arbetat med hållbarhet inom ICA och här i Östersund med en tydlig ambition att minimera vår påverkan på miljön. Nu tar vi ett nytt steg som vi hoppas och tror kan göra lite skillnad och som samtidigt ger våra kunder unikt färsk fisk och färska grönsaker, säger Kent Kristoffersson, som drivit Maxi ICA Stormarknad Östersund sedan 2009.

I praktiken innebär det att kunderna i september 2022, när anläggningen beräknas vara i drift, kommer att kunna köpa grönsaker och atlantlax som odlats i direkt anslutning till butiken, utan kemiska bekämpningsmedel och utan transporter.

– Vi slutade med postala utskick för flera år sedan, vi har solceller på taket som levererar cirka tio procent av vårt elbehov och vi arbetar ständigt med att minimera matsvinnet. För oss som arbetar här är det viktigt att vi gör vad vi kan för hållbarhet och miljö. Våra insatser ändrar inte världen i stort, men kan vi bidra i det lilla så är det bra. Och kanske kan vi inspirera andra, säger Kent Kristoffersson.

Affären är uppskattningsvis värd cirka 38 miljoner kronor för Agtira. Avtalen mellan parterna sträcker sig över 15 år där Agtira uppför och driftar anläggningen initialt samtidigt som Maxi ICA Stormarknad Östersund förbinder sig att köpa det som anläggningen producerar. När anläggningen producerat enligt avtal så förvärvas den gemensamt av ICA Fastigheter AB och Maxi ICA stormarknad Östersund inom fyra år. Om anläggningen inte når avtalad produktionsnivå uppgår avtalsvärdet till cirka 20 miljoner kronor över 4 år.

Anläggningen kommer att behöva cirka 2 heltidsanställda och kommer samtidigt att övervakas av Agtiras AI-system, PICS.

– Enkelt utryckt så blir den hållbara organiska näringen från fiskodlingen till näring till grönsaksodlingen. Inga kemiska bekämpningsmedel, inga transporter och en minimering av vattenåtgången. Med vårt unika AI-system, PICS, optimerar vi driften av anläggningen över tid vilket gör att både vi och anläggningen blir klokare varje dag, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira.

Intresset för Agtiras produkter och tjänster har enligt Mattias Gemborg ökat väsentligt det senaste året.

– Framtidens livsmedelsförsörjning är en av de störst utmaningarna som världen står inför. Vattenbrist, användandet av kemiska bekämpningsmedel och långa transporter är andra. Det vi nu gör tillsammans med ICA Fastigheter och Maxi ICA Stormarknad i Östersund är ett genombrott för oss på Agtira och för hela branschen. Generellt så ser vi ett markant ökat intresse, både i Sverige och utomlands, för det som vi håller på med, säger Mattias Gemborg.

Fakta Complete (generell)
Complete-systemet skapar förutsättningar för butiker att sälja hållbara produkter av högsta kvalitet i sina diskar bara timmar efter skörd – året runt. Complete består av ett akvaponisystem på cirka 1 200 kvadratmeter anpassat för att uppföras i urbana miljöer, och framförallt i anslutning till livsmedelsbutiker. Systemet innehåller unika och högteknologiska lösningar. Complete har kapacitet att producera upp till 100 ton grönsaker och 10 ton fisk per år.

För ytterligare information kontakta:
Mattias Gemborg, vd Agtira AB, tfn. 0702–654400, mattias.gemborg@agtira.com
Kent Kristoffersson, Handlare Maxi ICA Stormarknad Östersund, tfn 0703–149957, kent.kristoffersson@maxi.ica.se
Lars Sjögrell, Press- & IR Manager Agtira AB, tfn. 0702-69 53 00, lars.sjogrell@perspective.se

www.agtira.com
www.ngm.se

Agtira (publ) är ett forsknings- och utvecklingsföretag inom foodtechsektorn, som levererar system för hållbar livsmedelsproduktion till aktörer inom livsmedelsbranschen. Med smart akvaponi och artificiell intelligens omdefinierar vi begreppet närodlat. Vi är världsledande inom området akvaponi där vi utvecklar både odlingsmetoder och mjukvarustöd för odlingssystem för fisk och grönsaker i urbana miljöer. Agtira AB är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet AGTIRA B. Bolagets mentor är Eminova Fondkommission AB.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera