Annons

 i Press/Reklam

Sveriges största gäddfisketävling – Big Cash 2014 är över. Vinnare är Roy Ridbäck, 20 år, från Olofström som vinner med magnifika 127 cm.

Tävlingen har pågått sedan 21 mars och tävlingsbidraget som Roy skickade in till oss var det längsta. Juryn har granskat bidraget och det råder inga tvivel om att detta är vinnaren.

Lyckan går inte att ta miste på när vi tar en pratstund om fiske hemma hos Roy. Han har precis kommit hem från extrajobbet på en verkstad alldeles i närheten. Där har han jobbat en tid med lite blandade uppgifter. Vi sätter oss i köket och jag blir bjuden på en god kopp kaffe. Dagen till ära bjuds det även på tårta. Det sitter riktigt fint efter en lång bilresa från Roslagen, ner till Olofström i Blekinge. Jag har precis räckt över presentchecken på 100.000 kronor och en blomsterkvast.

Fiske har varit den stora favoritsysselsättningen så långt tillbaka som från tre års ålder. Fiskeintresset fick han när han följde med sin pappa. Roy berättar med glöd om den första egenfångade gäddan och om abborrfiske, när pappan fick kämpa med att hinna sätta på ny metmask på kroken. Redan då blev han helt såld på fiske. Efter det har han hållit på med det mesta i fiskeväg. Tillsammans med den lokala fiskeklubben har det blivit en del pimpeltävlingar. Precis som på många håll i landet är medelåldern ofta hög i klubbarna och i Olofström var han faktiskt den enda ungdomen. Idag sker fisket mest tillsammans med några fiskekompisar, men det blir även en hel del pass ensam. Och många pass blir det, i år har de säkert blivit 150.

-I våras fiskade jag säkert 5-6 gånger i veckan, men nu med jobbet blir det inte lika ofta, säger Roy. Det blir mest på helgerna. Det måste man hinna med, annars blir man knäpp. Det finns inget bättre.

Under 2014 har det även blivit en del bompass. Med så många fiskedagar blir det dagar där förutsättningarna inte är de bästa, med kristallklart vatten och stiltje till exempel. Eftersom han saknar båt blir det även många pass från land. Med Blekinge skärgård alldeles intill finns det fina förutsättningar för fiske, men då får det bli tillsammans med någon av hans kompisar som har båt. Fiske från båt gör det lite lättare, men han tycker att man tappar tjusningen lite. Fiske med vadare på riktigt grunda vatten är en favorit.

Vi börjar att prata om vinnarfisken som togs under Blekinge Gäddfestival, en tävling som pågår under två dagar. Redan den första tävlingsdagen får Roy en mycket fin gädda på 102 cm och blir överlycklig redan då. Han hade inte ens planerat att vara med i tävlingen. Den riktiga fullträffen sker den sista timmen på avslutningsdagen. Fram tills nu hade dagens fiske varit riktigt trögt. Roy gör ett kast mot land och när betet är ungefär sju meter från båten känner han ett sug i spöt.

-Oh shit, vilken skalle, skriker han rätt ut. Den sitter fast och går upp och visar sitt enorma huvud. Samtidigt har hans fiskekompis en följare på sex kilo. Stämningen i båten är på topp. Gäddan visar sig från sidan med hela sin längd och den är stor. Med solen i ryggen syns gäddans storlek extra tydligt. Kompisen ser också fisken och skriker exalterat om att han kommer att vinna Gäddfestivalen.

Efter en dramatisk landning ligger till slut gäddan i håven – dubbelvikt! Håven som används är den stora XL-håven från Savage Gear och det är bra – storleken behövs verkligen. Allt gick väldigt fort och Roy tycker inte att han fick några jättebra bilder, utan prioriterade att göra en skonsam återsättning. Kudos! Det ska visa sig att gäddan även har varit fångad hösten 2013, då uppmätt till 127,5 cm. Förra hösten vägde gäddan 13+. Nu vägde den bara 10,55 kg. Roy har även jämfört lite bilder och tycker att den påminner väldigt mycket om en gädda som fångades redan 2009, hela två mil från platsen där han fick sin.

Efter fångsten med en knapp timme kvar av tävlingen, beskriver han att han bara sitter i båten helt förstummad. -Jag fattade inte vad som hänt. Det är först efteråt när han pratar med sin fiskekompis i telefon, som han förstår att han kan anmäla fångsten till Big Cash och gå upp i ledning. Ett bra tips ska det visa sig eftersom gäddan inte kommer att utmanas av någon större innan tävlingsperiodens slut.

Roy visar runt bland sina fiskeprylar och han har mycket bra grejer. -Det är ju det jag brinner för, säger han. Vinnarbetet vill Roy gärna vara lite hemlig med. Det är en jigg på 15 cm, kan vi avslöja. Jag får ta en titt på den, men lovar att inte skriva om den. Lite fiskehemlisar måste man få ha och det får vi acceptera.

Finns det något du kan tipsa om för att lyckas med gäddfisket? frågar jag. -Betet i vattnet. Det är ett svar som kommer blixtsnabbt. Man måste ha betet i vattnet för att lyckas. Så enkelt är det. Vi försöker att sammanfatta hans bästa tips.

  1. Betet i vattnet
  2. Fokusering – man kan inte stå och sova när drömgäddan hugger
  3. Bra utrustning – vassa krokar är ett måste
  4. Må bra – var inte trött och hungrig
  5. Planera gärna och samla kunskap

Till sin hjälp för det sista tipset har Roy tidigare fört statistik på sina fångster. 2012 skrev han upp varenda fångst oavsett art under hela året. Med såna uppgifter lär man sig en hel del, menar han. 2013 förde han statistik på alla gäddfångster, men sen bar det sig inte bättre än att allt försvann. Så kan det gå när man tappar mobilen när man vadar.

Gäddsäsongen börjar gå mot sitt slut och Roy hoppas på en redig is så att gäddorna får vila lite. –Då brukar det bli bra vårfiske, säger han. När vi pratar om nästa års planer har han ingen direkt strategi. -Självklart blir det gädda, säger han. Det är det som är det bästa. Troligtvis kommer det att bli mycket gummibeten. Ett jerkbait som Roy liksom många andra använder är Buster Jerk och vi kommer överens om att vi ska höras igen, när vi nästa gång ska ta fram egna färger. Där skulle det bli jättekul om vi kunde få ta del av Roys erfarenheter. -Den ska heta Buster Jerk Jerkolisten Special, i såna fall, säger Roy. Jerkolisten är, ska vi kalla det hans artistnamn, på den egna fiskebloggen Med Fokus På Gädda (http://medfokuspagadda.wordpress.com).

Eftersom det är första året vi kör Big Cash lyssnar vi lite med om Roy har något förslag till nästa säsong. Nix. Han verkar nöjd precis som den är. Dum fråga. Vi fattar.

Med detta stänger vi böckerna för Big Cash 2014 och hoppas att ni vill hänga med nästa år. Big Cash 2015 öppnar i samband med Sportfiskemässan i Jönköping.

Vid tangentbordet: Pelle Wennerström, Dogger

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera