Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Den vidriga dumpningen av överflödig fångst i nordsjön, är något som måste stoppas nu. Ungefär hälften av den fångst som trålarna drar upp måste slängas tillbaka, fast fiskarna är döda. Ett slöseri och ett ofattbart hån mot naturen pågår, inte bara i de fiskebåtar där själva dumpningen sker, utan även bakom skrivborden hos de europeiska fiskepolitikerna. Vi konsumenter är också en stor bov i dramat eftersom det är ett fåtal fiskarter som blir populära matfiskar. I trålarnas nätkassar finns ju givetvis inte bara den art man primärt fiskar efter, utan också alla de andra arter som lever i Nordsjön.

Fiskefartygen tar den fisk som är mest efterfrågad, och resten skickar man överbord, och de målfiskar som överstiger kvoten möter samma öde. Det är en hemsk syn att se tusentals och åter tusentals döda fiskar sväva runt i trålarnas kölvatten. Det är en stor skam för Europa, som ändå i sin enfald gärna vill tro att vi är bättre än resten av världen, när det egentligen är så att vi européer är bland de värsta fiskbovarna. Forskare säger att ca: 80% av de europeiska fiskbestånden är överfiskade.

Hugh Fearnley-Whittingstall, känd från Tv-programmet River Cottage, har blivit ett ansikte utåt för en kampanj som belyser frågan om dumpning av fisk i Nordsjön. Fish Fight heter kampanjen som föutom Hugh, har dragit till sig kända namn som Gordon Ramsey, Heston Blumenthal och Jamie Oliver. Tv-kockarna visar hur man som konsument kan äta andra fiskar än torsk och lax, och på så vis slipper kanske fartygen dumpa de andra arterna som fångas.

Allmänheten måste vakna upp och förstå hur man som vanlig medborgare genom att välja fisksort i affären, kan vara en del av förändringen som förhoppningsvis kan stoppa dumpning av fisk som det inte är något som helst fel på. Framförallt måste frågan lyftas med hjälp av allmänheten, till de höjder där EU:s politiker befinner sig. Lösningen på problemet med dumpning av fisk måste hittas. Det är snårigt i den politiska begreppsdjungeln, och byråktatin som återfinns i maktens lokaler tenderar att stå för en alldeles för långdragen beslutsfattning. Hjälp till att trycka på underifrån, hjälp till genom att besöka kampanjsidan FishFight.net, läs om dumpning, vad du kan göra och vilka lösningar som finns. Skriv på namninsamlingen och hjälp på så vis kampanjen.

Läs mer här -> Fish Fight

//Sebastian Wiman +Fisheco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera