Annons

 i Press/Reklam

I måndags delades Torbjörn Åslunds minnestipendium ut i Göteborg. Den överrumplade men lycklige mottagaren Roland Hartwig överraskades av en stor samling fiskeskolebarn, vänner, personal från Sportfiskarna samt Abu Garcias försäljningschef Olle Lidesjö – alltsammans i direktsändning i Sveriges radio P4!

Torbjörn Åslunds minnesstipendium är den finaste utmärkelsen man kan erhålla som ideell ungdomsledare i sportfiskesverige. Sedan 2009 har det delats ut av Abu Garcia, promotionföretaget Hello Sweden och Sportfiskarna i syfte att premiera en person för sitt arbete med att främja ungas intresse för sportfiske, fiske- och vattenvård. Stipendiet, som uppgår till 20 000 kronor, instiftades för att hedra minnet av Torbjörn Åslund, passionerad sportfiskare och mångårig försäljningschef på Abu som avled 2007.

Årets mottagare Roland Hartwig erhöll stipendiet i hård konkurens med en rad andra nominerade eldsjälar runt om i landet.

– De många och starka nomineringarna vittnar om vilka fantastiska ideella krafter som finns därute, alla redo att inspirera barn till att börja upptäcka sportfiskets spännande värld. Dessa kvinnor och män är helt ovärderliga för oss. Valet var inte lätt, men vi känner starkt att Roland var årets mottagare, konstaterar Sportfiskarnas ungdomsansvarige Oscar Trowald.

Olle Lidesjö från Abu slöt upp i de positiva tonerna:

– Det är en ära att ge Roland detta pris. Det är en person som man har hört talas mycket om under många år. Det ungdomsarbete han uträttar i sin klubb SFK Aktiv och i distriktet är exemplariskt.

En raffinerad ceremoni
Pristagaren själv hade i måndags ”lurats” till Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg för en fingerad intervju kring den lokala sommarfiskeskolans historia. Mitt under samtalet överraskades Roland av ett stort släptåg med barn och bekanta som utbrast i ett stort ”grattis Roland!”. Med i tåget var P4:s populäre fältreporter Hasse Andersson som agerade ciceron under ceremonin. En märkbart rörd mottagare konstaterade på den ädlaste göterborgska:

– Det var en överraskning det här, herregud man blir ju stum.

Roland passade också på att skicka ett stort tack till sin fru Evy:

– Hon är min största stöttepelare i all detta och är också starkt engagerad i allt som rör fiske.

Sportfiskarnas regionschef i Göteborg, Per-Erik Jacobsen konstaterade kärnfullt Rolands betydelse i Väst, ett intyg som också vittnar om den enskilda ideella kraftens ovärderliga betydelse:

– Vi klarar oss helt enkelt inte utan honom, jag bävar för den dagen vi inte längre kan ringa Roland.

Från Sportfiskarnas sida vill vi tacka Roland för hans mångåriga, outtröttliga och värdefulla arbete för barn och ungdomars möjligheter att prova på fiske och vi ser fram emot att fortsätta följa hans arbete i fält under ytterligare många år.

Motivering
”Med en aldrig sinande energi, en stor initiativförmåga och med en rejäl portion personlig värme har Roland Hartwig under snart två decennier gjort sin klubb SFK Aktiv känd för sitt gedigna och framsynta ungdomsarbete. Genom ett föredömligt samarbete med Lundby stadsdelsförvaltning har klubben formats till en av landets största plantskolor för nästa generations sportfiskare. Under samma period har Roland varit distriktets starkaste ideella kraft vid alla de fiskearrangemang för barn och familjer som med tiden har blivit synonyma med Rolands arrangörskap.

Roland Hartwig är en genuin föreningsmänniska ut i fingerspetsarna – en lojal och driven förebild som allt sedan 1950-talet arbetat i föreningssveriges djupaste led utan erhållna ersättningar och utmärkelser.  I Roland möter man en positiv och nytänkande ideell ledare med en stor kärlek för sportfiske och med ett brinnande engagemang för barn och ungdomars rätt till en aktiv och spännande fritid.”

Lyssna här på hela prisutdelningen på Sveriges radios hemsida, P4 förmiddag 16 juni, 2:40:30 in i klippet.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera