Annons

 i Eko/Miljö

Hej Ellen Bruno, tack för att du ställer upp med svar på frågor kring MSC-certifieringen av strömmings- och sillfisket i Östersjön. En certifiering som fått hård kritik dom två senaste dagarna.

Kritiken har också rört dig som person person då du dels arbetar som Marknadschef på MSC med ansvar för Skandinavien och Östersjöregionen, dels sitter i förbundsstyrelsen för Sportfiskarna. En organisation som jobbat hårt för att nåt ut med budskapet om att tex kvoterna för det storskaliga strömmingsfisket måste minskas radikalt, till förmån för större och livskraftiga bestånd för att gynna det hårt drabbade småskaliga yrkesfisket.

Varför har MSC fattat beslut om denna certifiering?


– MSC bildades för att komma tillrätta med det globala överfisket. MSC utvecklar en standard som fisken kan välja att försöka certifieras sig emot.  Ett fristående certifieringsorgan, i det här fallet Acoura Marine, granskar fisket för att se om det möter standardens krav. Beslutet baseras på att fisket klarar kraven i de 28 kriterier som utgör MSCs globala standard för hållbart fiske. Det finns dock några villkor som fisket måste förbättra för att få behålla certifieringen.

Hur ser du på kritiken att du så att säga sitter på dubbla stolar?

– Jag stöder fullt ut Sportfiskarnas viktiga arbete med att driva på för en bättre förvaltning av fiskbestånden och skydd av ekosystemen i Östersjön. Jag tycker samtidigt att det finns en viktig roll för miljömärkningar för fisk och skaldjur, nämligen att ge konsumenter möjlighet att välja ett bättre alternativ. För mig finns ingen motsättning där, men jag är ödmjuk inför kritiken.

Kan du sitta kvar i förbundsstyrelsen framöver?

– Jag brinner för levande hav och fiske, och avser att bidra till att göra Sportfiskarna som organisation ännu bättre och starkare. Jag tror att min kunskap om yrkesfiskets förutsättningar och villkor kommer kunna bidra till att göra Sportfiskarna ännu mer relevanta och framgångsrika i den svenska fiskepolicyvärlden. Jag hoppas att jag fortfarande har förtroende från styrelsen och medlemmarna.

Tack för att du tog dig tid Ellen!

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera