Annons

 i Fluga, Notiser

Emilie Björkman pratar om flugfiske i ny SVT dokumentär! ”Vad jag pratar om när jag pratar om flugfiske”, så heter Emilie Björkman och Ted Logarts nya dokumentärfilm som premiärvisas på SVT i mars. Men någon typisk fiskefilm är det inte riktigt tal om.

— Vi vill istället skildra det där livet som bara händer, när du inget hellre vill än att leva och andas flugfiske, säger Emilie Björkman.

Filmen utspelar sig på ett flertal platser i norra Sverige. Från kalfjäll till skogslandskap, från midnattssol till höstens första norrsken.

— Det finns nog många där ute som fått frågan varför de fiskar utan att riktigt kunna hitta orden, säger Emilie, det här är väl tänkt lite för de situationerna. Både för de som undrar men också för de så har lite svårt att förklara grejen med sin passion.

— Det finns ju en föreställning om att fiske är avkoppling och rekreation. En form av eskapism som laddar människors batterier bara de hänger sig åt någon eller några fiskedagar per år, säger Ted.

Men för människorna i filmen innebär flugfisket något annat. Det har definierat deras livet. Emilie har bland annat programlett SVTs Fiskeliv i två säsonger fick fiskeintresset naturligt, med en mamma och pappa som både fisket mycket, och idag är flugfisket en central del i hennes liv.

— Det kändes faktiskt som om det inte kunde bli på något annat sätt. Dokumentären fiskar Emilie tillsammans med tre människor som gjort flugfisket till ett livsval.

Håkan Stenlund är journalisten och fotografen som åkt skidor, jagat men framför allt fiskat över hela jorden och porträtterat några av flugfiskevärldens mest ikoniska karaktärer, och som idag driver fiskecafé i sin hemby.

Daniel Holmqvist är ”fiskeidioten” (egen titulering) som började binda sina egna flugor vid 8 års ålder och år 2006 avslutade en betydande landslagskarriär som flugfiskare, efter ett VM fiasko på hemmaplan. Samtidigt tog han jobb som fiskekonsulent på Vindelälvens fiskeråd — en position som han haft och älskat i mer än 20 års tid.

Jacob Eliasson arbetar idag i fiskebutik och som fiskeguide. Sin allra första flugfångade fisk fick han för mer än 20 år sedan, i närheten av morföräldrarnas stuga i Adolfström. Sedan dess har han lagt all sin vakna tid på att planera och utforska stora delar av den skandinaviska fjällvärlden. Dessutom har han hunnit med sju vintrar på Nya Zeeland — allt med ett enda syfte, att få fiska så mycket som möjligt. Och helst efter så stora fiskar som möjligt.

Gemensamt för samtliga är att dom inte vill något hellre än att flugfiska — i med- och motgång.

— Flugfisket sätter mig i situationer och sammanhang som annars aldrig skulle uppleva. Det tar mig till människor och till platser som jag annars inte skulle uppleva och får mig att känna känslor som jag inte kommer åt genom något annat, avslutar Emilie. Allt jag gör, gör jag för att jag ska kunna fiska mer, så på så sätt är det ju flugfisket som definierar mig som människa.

— På många sätt är det här vår hyllning till livet som flugfiskare och en hyllning den outtömliga källan för samtal, drömmar, vilda spekulationer och stora upplevelser vi kallar vårt hem i norra Sverige.

Filmen är en samproduktion mellan SVT Natur och produktionsbolaget Undefined flyfishing project. Och visas den 7/3 på SVT1 klockan 21.00 samt finns tillgänglig på SVT play därefter.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera