Annons

 i Press/Reklam

Under sommaren kommer att stort antal journalister och bloggare besöka destination Swedish Lapland. Nyfikenheten för vår arktiska destination är stor och intressena varierar från att följa i Linnés fotspår till design och matkreation. Först ut är Hooké film crew.

En av världens just nu främsta producenter av fiskefilm och fiskeblogg, kanadensiska Hooké, landade i Luleå den 16 juni och stannar i tio dagar. I planen finns att de ska besöka Byske-, Åby-, Kalix-, Torne- och Lainioälven samt Ängesån. 

– Först och främst vill vi göra ett bra jobb, säger Emile David när han får frågan om varför han och hans vänner från Hooké är i Swedish Lapland. Sen säger han: 
– Men egentligen vill vi väl bara fånga en av världens största laxar. För några år sedan visste väl inte många utanför Norden om laxfisket i Swedish Lapland. Men nu börjar fiskare överallt få upp ögonen för fisket här. Och vi vill vara en del av det.

Pressresan sker inom det regionala samverkansprojektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland. Det är Visit Skellefteå, Heart of Lapland och Swedish Lapland Visitors Board som tillsammans tar emot Hooké under deras besök i Swedish Lapland. 

– Som en aktivitet inom vårt samverkansprojektet har företag som erbjuder upplevelser och aktiviteter kopplat till fiske skapat en marknadsföringsgrupp. Gruppen har identifierat press som en framgångsfaktor för att locka besökare som låter fiskeintresset styra vad nästa resmål blir, säger Håkan Stenlund press och PR-ansvarig för Swedish Lapland Visitors Board. 

Målet är att visa att man kan fiska efter världens största laxar här. Men också att laxen i Östersjön är den enda laxarten som har en positiv kurva när det gäller sportfiske. 

– I alla andra älvar världen runt blir fisket efter Atlantlax sämre och sämre. Utom här i Swedish Lapland, säger Lars Munk, fiskeprofil och Affärs- och produktutvecklare för Heart of Lapland.   

– Vi kommer att använda en del av deras arbete för att sätta Östersjölaxen och fisket i Swedish Lapland på den internationella fiskekartan. Det bästa laxfisket i hela världen finns här, det vet vi, men det vet inte resten av världen – ännu, avslutar Lars. 

Den positiva utvecklingskurvan för laxbeståndet är något som förresten också Financial Times uppmärksammade i sin weekend bilaga How to spend it:http://howtospendit.ft.com/fishing/108053-salmon-fishing-in-sweden

För mer information om Hooké och deras tidigare arbete: https://hooke.ca/blog/

 

Kontakt: 
Håkan Stenlund, 070-248 74 38

Swedish Lapland Visitors Board är en näringslivsorienterad organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå och Sorsele kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination. Resmålet täcker 25% av Sveriges yta och har gräns mot både Norge och Finland. Swedish Lapland är en del av så väl Arktis som Sápmi – samernas traditionella bosättningsområde. Destinationens unika natur och lokala kultur har ett högt internationellt attraktionsvärde och 35% av gästnätterna är utländska. Tillväxten mellan år 2000-2010 var 74% och antalet årsverken nära på fördubblades. Målet är att fördubbla näringens omsättning från 4,1 miljarder år 2010 till 8,2 miljarder till år 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera