Annons

 i Eko/Miljö

EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön 2021 presenterades idag och Sportfiskarna sammanfattar förslagen nedan. För strömmingen i centrala Östersjön följer kommissionen ICES rekommendation om en kraftig minskning. För torskbeståndet i västra Östersjön föreslås en oförändrad bag limit och något minskad kvot för yrkesfisket. För yrkesfisket efter lax föreslås en ökning.

I slutet av augusti varje år kommer EU-kommissionen med sitt förslag på fiskekvoter för Östersjön. Förslagen baseras främst på rådgivningen från Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Kvoterna beslutas slutligen av EU:s ministerråd 19–20 oktober, men kommissionens förslag är vägledande. Sportfiskarna har nedan sammanfattat EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för Östersjön 2021.

Sill/strömming centrala Östersjön – kraftig minskning (- 36 %)
Sedan statistik började föras 1974 har beståndsstorleken uppskattats minska med 77 %. Fisketrycket har ökat stadigt och varit för högt (över F-msy) sedan 2015. Beståndssituationen har försämrats stadigt sedan 2014 och har i år sjunkit under försiktighetsnivån MSY B-trigger. Ett problem med ICES-rådgivningen är att när de lämnar ett vetenskapligt råd för ett så här stort område tas ingen hänsyn till exempelvis nuvarande enorma uttag i små kustnära områden. Trots detta har fisket i Östersjön nyligen MSC-märkts. Kommissionen går dock på ICES förslag om kraftigt minskad kvot och föreslår 97 551 ton.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!