Annons

 i Eko/Miljö

Havet är vare sig fiskarnas, experternas eller förvaltarnas enskilda angelägenhet. Det tillhör oss alla. Att få fiska bör inte vara en rättighet, utan en möjlighet som får utnyttjas så länge naturen inte riskerar att ta skada.

Alltför ofta faller politiken till föga till förmån för intressegrupper, opinionstryck eller kanske osäkerhet, skriver tre havsexperter.

Fiskbestånden i de svenska havsområdena utvecklas inte i rätt riktning och regeringen säger sig vara bekymrad. I Nordsjön ökar torsken igen och rödspättan är ”all time high”. Däremot är tillståndet beklämmande i kända svenska fiskeområden som Bohuskusten, Kattegatt och Östersjön. Det är endast i Öresund, Nordens främsta storstadsregion, som fritidsfisket fortfarande är ett pålitligt folkligt nöje, trots ett stabilt yrkesfiske.

Ta östersjötorsken som exempel. Tidigare hade torsken tre viktiga lekområden i Östersjön, men i dag är det endast vid Bornholm som torsk fortfarande leker och producerar nya torskar i större omfattning, övriga har slagits ut av syrebrist och överfiske under 1980-talet.

Läs mer här -> SVD

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!