Annons

 i Eko/Miljö

Tack vare mobilapplikationen Fångstdatabanken ökad fångstrapportering från sportfisket i Vänern. Nu finns 12 500 fångster från Vänern i Fångstdatabanken.

Sedan 2014 driver Sportfiskarna mobilappen Fångstdatabanken med tillhörande webbsida. Appen har tagits fram för att samla in fångstdata från sportfisket som sedan lämnas vidare för att användas i forskning och förvaltning.
Appen har använts i olika fångstdataprojekt som Sportfiskarna drivit i våra nationella vatten med fokus på Vänern. Under 2018 har sportfiskare i Vänern rapporterat 2687 fångster eller ”nollturer” till Sportfiskarnas projekt varav hälften (1343 st) lagts in via Fångstdatabanken. Övriga Vänerrapporter kommer via fisketävlingar, enkäter eller andra frivilliga rapportörer. Till Fångstdatabanken har det också kommit in ett hundratal rapporter för Vättern och drygt 300 för Östkusten.
I Fångstdatabankens databas finns just nu över 12 500 fångster från Vänern och ytterligare 2 500 fångster ska läggas in under våren 2019.

-Vi har fått en stor ökning av antalet användare av Fångstdatabanken under 2018 och det beror troligen på att fler har upptäckt appens möjlighet till att bidra för att skapa bättre kunskap om fisket i Vänern. Under 2019 planerar vi att utveckla appen och hemsidan samt att få fler att rapportera de gånger de inte får fisk, vilket är viktigt för att se helheten när det gäller fångst och ansträngning, säger Peter Belin, Sportfiskarna region Väst/Värmland, som drivit det här arbetet sedan 2012.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!